“Elukeskkond on meile kõigile möödapääsmatult oluline. See sisaldab, vormib ja raamistab kogu meie igapäevast elutegevust hõlmates nii linnasüdameid kui piirialasid, ühiskonna kultuurilist ja tehnoloogilist võimekust. Elukeskkonna paremaks muutmise vastu ei ole mitte keegi. Suur küsimus on, kuidas seda teha ja mida me õigupoolest soovime. Nende küsimuste üle arutlemine peab toimuma võimalikult laial pinnal, koostöös võimalikult paljude erialadega, milleks Arvamusfestival on kindlasti üks olulisi foorumeid,” põhjendab EKA arhitektuuriteaduskonna dekaan Toomas Tammis.

Arvamusfestivali linnaruumi ala kujundavad sel aastal EKA arhitektuuri magistrandid: kontseptsiooni autor on Märten Peterson, teostada aitavad Roosi Keva, Joonas Tanne, Kristian Taaksalu, Vincent Sammel, Inke-Brett Eek, Kirke Päss ja skulptor Uku Sepsivart.

„Hea avalik ruum meie ümber ei sünni juhuslikult. Selle nimel tuleb teha püsivalt tõsist tööd. Eesti Arhitektide Liidu algatatud programmi abil saavad uuendatud 14 linna südamed Eestis. Eesmärgiks ei ole sealjuures pelgalt ilu. Läbi mõtestatud linnaruumi tõuseb väikelinnade atraktiivsus elukeskkonnana, mis muuhulgas suurendab oluliselt meie riigi julgeolekut. Turvalisus, millest mõtlemine ja rääkimine on viimastel aastatel taas teravalt fookusesse tõusnud on seekord laval ka arvamusfestivalil. Mõtleme koos, milliste planeeringuliste võtetega oleks võimalik tagada ühiskonna toimimine ka olukorras, kus kõik meie ümber muutub,“ täiendab Arhitektide Liidu president Indrek Allmann.

Arvamusfestivali raames saab ka sel aastal Endises Paide tütarlaste gümnaasiumis (aadressil Posti 12) näha kahte põnevat näitust: RUUMIVISIOONID ja HEA AVALIK RUUM. “Ruumivisioonid” on väljavõte Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri osakonna üliõpilaste töödest ja 3D Labori tegevustest ning “Hea avalik ruum” Eesti Arhitektide Liidu EV100 arhitektuuriprogrammi võidutööde näitus. Näitused on avatud 14.-22. august kell 12.00-18.00. Sissepääs on tasuta. Kuraatorid – EKA arhitektuurimagistrandid Mae Köömnemägi, Hanna-Liisa Mõtus ja Ats Buddell.

Lastealal toimub kell 13.00-14.30 lastele ja noortele arhitektuuri huvikool, mis ootab noori nuputajaid ja meisterdajaid ruumilist maailma avastama. Töötoa viib läbi arhitekt Kaire Nõmm, kõik huvilised oodatud.

Arvamusfestivali ajal toimub ka Eesti Arhitektuurimuuseumi korraldatud AVATUD MAJADE sarja ekskursiooni Paide eri.

Kogu aasta vältel kestnud Paide linna, Arvamusfestivali ning EKA arhitektuuri ja linnaplaneerimise osakonna koostöö tulemust saab näha kogu festivali alal. Aitäh selle eest Katrin Koovile ning II kursuse arhitektuuritudengitele, eestvedajatena Ivo Arro, Ulla Alla ja Anna Liisa Saavaste.