Kuidas selle kõigega toime tulla? Maailma Majandusfoorumil välja toodud kümne kõige vajalikuma kompetentsi seas oli esimesel kohal loovus – inimesed peavad tulevikus olema loovad, et täielikult mõista kõigi uuenduste eeliseid. Praegu ei saa robotid loovusega inimestega võistelda. Tulevane töökoht nõuab uusi mõtteviise.

Milline roll on sellises maailmas loovusel ja loomemajandusel? Mida saame ise edukamaks olemiseks ära teha? Milliseid samme oleme ise juba astunud? Seda arutatakse 29. augustil Laulasmaal, Arvo Pärdi keskuses peetaval konverentsil „Loovus päästab maailma – kas oleme valmis?“.

„Viimase kümnendi jooksul on loomemajanduse areng olnud silmapaistev. Arvestades aga ülikiiresti muutuvat keskkonda on praegu õige aeg vaadata valdkonna arenduseks tehtud tegevustele otsa ning arutleda oma tuleviku üle. Kindlasti loob tulevik palju uusi väljakutseid ning peame olema valmis neid vormima uueks arenguhüppeks,“ ütles Loov Eesti tegevjuht Eva Leemet.

Laiema ülevaate loomemajanduse arengutest maailmas annab rahvusvaheliselt tunnustatud loomemajanduse ekspert John Newbigin Suurbritanniast. Loomemajanduse ja tehnoloogia kokkupuutepunkte analüüsib visionäär, investor, koolitaja ja mentor Yrjö Ojasaar ning sellest, milline on meie loomemajanduse valdkondi toetavate tugistruktuuride hetkeolukord ja arenguperspektiivid, räägib rahvusvaheliselt tuntud kultuuripoliitika ja loomemajanduse strateegiate ekspert Ragnar Siil. Koos valdkondlike arenduskeskuste juhtidega arutletakse, mida saaks teha, et loovusel oleks parem kasvupinnas.

Loovuse ja loomemajanduse rollist tuleb juttu ka kohalikus võtmes – räägime sellest, kuidas loomemajandus saab aidata võidelda ääremaastumise vastu. Millised on võimalused globaalseks ettevõtluseks üle Eesti?

“Kui liitusime Loov Eesti PESA+ programmiga, oli meie ettevõttel juba olemas teatav välismaa kogemus, kuid puudus tegevuses selgem strateegia,” rääkis Lipspõlle looja Andres Labi. Nüüd on nad oma toodetega esindatud juba mitmes riigis. Oma kogemusi välisturgudele jõudmisest jagavad Andres Labi TieApronist ja Tiina Viira ettevõttest Pesuliisu.

Konverentsi korraldab MTÜ Loov Eesti ning seda toetavad EAS Euroopa Regionaalarengu Fondist loomemajanduse arendamise meetmest ja Briti Nõukogu.