Digitaalsed võimalused muudavad loomemaailma kardinaalselt. Enam ei pea näitlejatega sõitma kõrbesse või ehitama uut antiikaegset linna, et gladiaatoritest filmi teha – roheline ekraan ja digitaalsed efektid võimaldavad kõike seda teha stuudios - filmimine muutub niimoodi odavamaks ja fantaasiarikkamaks. „Filmides ei pea olema enam näitlejad, kes on täna elus, saame kasutada neid taasloodult. Hologrammid võimaldavad kutsuda nii lavale kui ka filmi esinema meie seast juba lahkunud lemmikuid,“ tutvustas tänapäevase filmitööstuse saladusi 3D animatsiooni ja visuaalefektide stuudio FrostFX juht Marko Post.

Virtuaalne reaalsus on uus viis, kuidas maailma tajuda. Juba on Youtubes 360 kraadi videoid ja turule on tulnud spetsiaalsed prillid, mida telefoniga ühendades saab kogeda „pildi sisse minekut“. Uue virtuaalse maailma loomine on tehtud lihtsaks ka keskmisele arvutikasutajale tasuta kasutatavate mänguarendusprogrammide kaasabil. Sisuarendus on läinud odavamaks ja loovinimese sõbralikumaks. Eestis on juba mitmeid ettevõtteid, kes filmitöötlusega ja digitehnoloogiate kasutamisega sina peal on.

Virtuaalne reaalsus võimaldab kogeda uusi asju – tunne, et sa oledki kuskil kohal on omaette elamus. Tehnoloogial on siin veel arenguruumi. Praegu ei näe virtuaalses keskkonnas ringi kõndides teisi inimesi ja nende näoilmeid ning tekib tunne, et oled seal üksi. „Psühholoogidele on huvitavaks uurimissuunaks, kuidas tasandada ajus tekkivaid ebakõlasid. Meie aju ei suuda veel nii kiiresti hoomata, mida peaks tegema, kui silmadega nähtav ja kehaga tunnetatav on erinevad kogemused,“ ütles Psühhobussi eestvedaja Madis Vasser.