"Eestil on suurepärane võimalus kutsuda ellu uus üle-euroopaline loova majanduse algatus, Loomeettevõtluse Akadeemia. Selle aasta akadeemia teema on äärmiselt ajakohane - kuidas toetada ja arendada loomeettevõtlust ja kujundada atraktiivseid keskkondi," selgitab Ragnar Siil, üks akadeemia eestvedajaid. Tallinnas alguse saav sündmus jätkub juba mais Portugalis.

Rahvusvaheline huvi Eesti ja Põhjamaade loomemajanduse vastu on väga suur. Eestit koos Põhjamaadega on korduvalt nimetatud Euroopa Liidus edulooks, sest vaatamata oma väiksusele on riigid suutnud edukalt viia kokku oma rikkaliku kultuurielu, tehnoloogilised uuendused ja ettevõtlikkuse.

"Põhjamaade Ministrite Nõukogu algatuse Nordic Game Program tulemusel on kasvanud Soome arvutimängutööstuse käive 40 miljonilt eurolt 2004. aastal 2 miljardi euro suuruseks tööstuseks 2015. aastal. Soomes asub ligi 260 arvutimängudega tegelevat ettevõtet, mis annavad tööd 2500 inimesele," toob näiteks Grete Kodi, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse nõunik. Lisaks on Põhjamaade koostööl sündinud NOMEX, Põhjamaade muusikaekspordi programm, ja Põhjamaade Filmi ja TV Fond aidanud Põhjala muusika- ja filmitööstusel tõusta maailmatasemel tegijaiks.

Akadeemia tuntuim lektor on loova linna kontseptsiooni autor Charles Landry, keda võib nimetada kultuuripoliitika ja loomemajanduse elavaks klassikuks. Landry on kirjutanud mitmeid põhjapanevaid raamatuid ja artikleid kultuuri ja loovuse rollist linnade arengus.

Akadeemia Soome programmi aitab läbi viia Peter Kelly, Aalto Ülikooli professor ja rahvusvaheliselt tunnustatud loova ettevõtluse koolitaja ja õppejõud. Kelly on varasemalt töötanud investeerimispankuri ja äriinglite võrgustike eestvedajana.

Eestist jagavad väliskülalistega kogemusi Tallinn Music Weeki juht Helen Sildna, disainer Stella Soomlais ja turismiarendaja Ott Sarapuu EASist.

Loomeettevõtluse Akadeemia kutsusid ellu Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis ja loomemajanduse mõttekoda Creativity Lab koostöös Estonian Business Schooliga. Akadeemia kuulub Creative Business Cupi võrgustikku, mis ühendab loomemajanduse võtmeisikuid kõikjal maailmas.