Kontrollimatu tururisk tuleks maandada

Ometi on vähe neid, kes selliseid riske tõsiselt teadvustavad ja isegi kui teadvustavad, siis ei võeta sellega midagi ette. Paljud kliendid väidavad, et nad ei maanda oma tururiski ehk ei kindlusta hindasid või kursse ära, kuna nad ei tegele spekuleerimisega. Tegelikult aga on just see spekuleerimine, kui jäetakse kursid ujuma ja sõltutakse sellest, kuidas maailma finantsturud liiguvad. Ettevõte on ekspert oma teenuse valdkonnas, kuid enamasti mitte finantsturgude valdkonnas, mistõttu peaks selle tundmatu likvideerima, et saaks keskenduda tuumikärile.

Üldine loogika riskide maandamise juures on see, et kui teil on väljundihind fikseeritud, siis peaks ka sisendihind olema fikseeritud. Kui aga üks on ujuv, siis peaks ka teine olema vastavalt ujuv. Kui te näiteks müüte kindla hinnakirja alusel, mida väga ei saa ühepoolselt muuta, ja samal ajal ostate materjali USA dollarites, siis on müügihind fikseeritud, aga ostuhind kursiliikumiste tõttu muutuv. Seega tuleks kindlustada ära ka USD kurss, millega saate materjalikuluks vajalikku dollarit tuleviku perioodidel ette teada hinnaga osta.

Tuletistehingud kindlustavad hinnataseme tulevikuks

Hindu on võimalik fikseerida kas otse tarnija või kliendiga püsihindu kokku leppides või, teine võimalus, sõlmides mõne finantsinstitutsiooniga tuletisleping ehk derivatiiv. Viimase puhul lepitakse tehingu tegemisel kokku fikseeritud hind, millega tulevikus tehing tehakse. Muu äri ja lepingud jäävad muutumatuks, lihtsalt derivatiiv võimaldab kas tulevikus osta/müüa tänase hinnaga või kompenseerib soodsa või ka ebasoodsa hinnaliikumise vahe. Näiteks klassikalise intressiderivatiivi tööpõhimõte on see, et laen jätkub Euribori alusel nii nagu ikka, kuid intressiderivatiiv kompenseerib ettevõttele fikseeritud intressitaseme ja tegeliku Euribori vahe igal perioodil. Nii jääb kokkuvõttes ettevõtte intressikulu fikseeritud tasemele. Riskide maandamiseks on instrumentide valik lai ja vastavalt teie eesmärkidele oskavad pankade spetsialistid teiega sel teemal kaasa mõelda.

Kõikumised mõjutavad kasumit ja riskid on sageli peidetud

Kui suured need riskid siis on? SEK näiteks oli 2018. aastal keskmiselt 6,5% nõrgem euro vastu kui aasta varem ja riskistsenaariumit kaaludes peaks arvestama 10% kursimuutusega. Rootsis kaupa müüv ettevõtja peaks endalt küsima, kas eurodes 10% vähem tulu saada sama müügikoguse ja sama kulubaasi pealt vähendaks kasumlikkust tuntavalt? Kui jah, siis tuleks riski maandada. Intresside poolelt tuleks vähemalt kalkulatsioonides arvestada, mis juhtuks, kui näiteks investeerimislaenu Euribor oleks viie aasta pärast üle 2% taseme. Seda enam, et kirjutamise hetkel on Euribori võimalik viieks aastaks fikseerida peaaegu 0% tasemele. Tooraineturud on eriti volatiilsed. Näiteks nafta, mis on otseselt või kaudselt sisend paljudes ettevõtmistes, tõusis 2017. aastal 21% ja 2018. aastal 31% ning riskistsenaariumis võiks arvesse võtta, kuidas mõjutaks äritulemusi 40% kütusehinna tõus. Kui karmilt, siis tasuks vaadata erinevaid riskimaandamise meetmeid.

Tihtilugu arvab Rootsi eksportiv ettevõtja ka, et kui ta müüb eurodes, siis valuutarisk kaob. Tegelikult võite olukorra nõnda hoopis hullemaks teha ja valuutariski teisendada äririskiks. Jah, lühiajalisi kõikumisi väldite, aga Rootsi ostjal on 10% koduvaluuta nõrgenemise korral ostujõud hulga väiksem ja ta hakkab eelistama kohalikke tarnijaid selle asemel, et jätkata eurodes maksmist, mis on nüüd tema jaoks palju kallim. Nii võite kaotada mitte ainult lühiajalist tulu, vaid ka pikaajalise kliendisuhte, mille tagasivõitmine on teadagi kulukas protsess.

Finantsturgude liikumised on ettearvamatud isegi selle ala kogenud ekspertidele, rääkimata teiste valdkondade spetsialistidest. See aga ei tähenda, et nende riskide ees tuleks tarduda, pea liiva alla peita ja neid ignoreerida, vaid vastupidi: riskid, milles on palju teadmatust ja kontrollimatust, tuleks elimineerida ja võimalused selleks on olemas. Ettevõtluses tuleb teatud riske võtta, kuid kogenud rallisõitja teab, et päris ilma kiivrita rallit sõita ei maksa.