Kuna probleemid on lahendamiseks, lõi Kätlin koheselt ka Facebooki grupi, kus peagi Sveniga jõud ühendati. Nii sündis kodanikualgatus „Igale koolilapsele arvuti”, mis on tänaseks aidanud sadu abivajajaid. Taaskasutus ülla eesmärgi puhul oli idee, mis meeldis kõigile ja liikumine hakkas kasvama.

Nädal aega tagasi liitus algatusega Edumuse meeskond. Edumuse meeskond pakkus välja idee liikuda edasi järgmisele tasandile ning luua maandumisleht, mille eesmärk oli saada rohkem tähelepanu ning viia abivajajaid ja pakkujaid kokku suuremas mahus, kui sotsiaalmeedia seda võimaldaks. Samuti tekkis seeläbi võimalus kontrollida andmeid ja olla kindel, et abi läheb õigesse kohta. Kodulehega saab tutvuda SIIN.

24. märtsi seisuga on Facebooki grupis juba üle 3000 liikme ning läbi koolide, sotsiaaltöö spetsialistide ja Eesti Lasterikaste Perede liidu on vajadusest teada andnud sajad abivajajad pered. Liikumise üks eestvedajaid Kätlin Rohilaid-Aljaste rõhutabki, et eelkõige on oluline, et igas peres oleks vähemalt üks arvuti mida jagada. “Kui peres on viis last ja neli arvutit, on võimalik arvutikasutamise aega jagada. Eelisjärjekorras on oluline aidata neid ja küsida abi nendel, kellel ligipääs arvutile üleüldse puudub.”


Algatus on praeguseks inspireerinud erinevaid heategevusorganisatsioone ja ettevõtteid. Nii on tänaseks kaasatud projekti ka mitmeid sponsoreid — Superangel on panustanud liikumist 100 arvutiga, samuti annetavad seadmeid Bolt ja Meitern Capital Advisors ning mitmed teised ettevõtted. Telia ja Tele2 aitasid interneti ning Omniva transpordiga. Lisaks eelmainitud suurtoetajatele on oma huvist annetada või koduõppe perioodiks oma seade välja laenata teada andnud ligi 300 inimest. Seni on üheskoos hinnanguliselt vahendatud 500 seadet läbi Facebooki Grupi ning 200 seadet läbi kodulehekülje.


“Eriti äge, et tiim on pidevalt kasvanud ja järjest enam tekib inimesi, kes tahavad projekti panustada. Enamus inimesi, kes ühtse eesmärgi nimel töötavad pole üksteist näost-näkku näinud ja tekkinud on omamoodi moodne koostöövorm — tiim teeb videokoosolekuid ja grupivestlusi,” kirjeldab Kätlin vabatahtlikest koosneva meeskonna töövõtteid.

“Sellest kogemusest võin öelda, et kui muidu on eestlased harjunud omaette nokitsema, siis jõudude ühendamine annab eriti suuri tulemusi ja ühistööga on võimalik saavutada palju rohkem ja palju kiiremini, “ julgustab Kätlin ka teisi vabatahtlikke ja ettevõtjaid koostööd arendama.

Hetkel on “Igale koolilapsele arvuti” vabatahtlike tiimiga liitunud järgmised inimesed: Sven Jablonski, Kätlin Rohilaid-Aljaste, Maria Rahamägi, Daniil Golubev, Anna-Liisa Villmann, Siimon Härm, Marii Noor, Regita Kumel, Heikki Kernu, Andra Rohilaid ja Kristi Märk.

Abi eest soovitakse tänada ka Kristel Rillot (HTM) ja Birgit Laod (SA Innove), kes on hüva nõuga toeks olnud, samuti Eesti Lastekaitse Liitu ja Suurperede Liitu, aga ka Kõiki toetajaid, annetajaid, kaasaelajaid ja kaasosalisi.

NB! Delfi koostöös Tallinna linnaga püüab Eestit tabanud eriolukorra ja probleemide ajal viia kokku pealinna abivajajaid- ja pakkujaid. Osale sinagi aktsioonis “Seljad kokku”!

Täpsemad reeglid:

1. Delfi pakub võimalust kõikidele töö- ning abivajajatele või -pakkujatele endast märku anda.
2. Blogisse saavad postitada registreeritud identifitseeritavad kasutajad.
3. Kõik avaldamisele minevad postitused on moderaatori poolt modereeritud.
4. Postitus peab sisaldama probleemi või abi pakkumise kirjeldust, piirkonda, inimese nime ja kontaktandmeid (e-mail ja/või telefoninumber), mille kaudu saab abivajaja või abipakkujaga ühendust.
5. Keelatud on postitada kellegi teise andmeid või tekitada postitusega kellelegi kahju.
6. Igas postituses ja üleskutses tuleb lähtuda valitsuse antud kehtivatest korraldustest.
7. Delfi ei vastuta postituste aegumise või adekvaatsuse eest.
8. Kuulutusi avaldatakse järgmistel kellaaegadel: 09.00, 12.00, 15.00, 18.00 ja 21.00.