Visiiride tootmisprotsess sai alguse 3D-mudeli väljatöötamisest. “Eesmärgiks sai toota kaitsevisiir mis oleks maksimaalselt turvaline, taaskasutatav, peaks vastu desifitseerimisvahenditele, oleks peas mugav ja kerge ning oleks võimalikult lihtne toota ja kokku panna,” sõnas 3D Koda juhatuse liige Henrik Kummer.

“Palju sai õpitud ka välismaa kolleegidelt, kes on 3D-prinditud visiire samal meetodil tootnud juba nädalaid.” Sauel asuva pisike 3D-printimise töökoda sai idee kaitsemaskide tootmiseks Läti firmalt 3D Baltics, kes alustas sarnast tegevust mõned päevad tagasi ning kellel on juba tänaseks enam kui 12 000 tellimust.

Toote väljatöötamisel konsulteeriti esmalt oma ala ekspertidega. “Meditsiinivaldkonna esindajatelt näiteks tuli tagasiside, et kindlasti peaks visiir olema pealt kaetud, et viia nakatumise oht miinimumini”

Peale kahte tihedat päeva ja viit erinevat prototüüpi jõuti lõpuks ideaalse lahenduseni, mis kõikidele nõuetele vastaks. Kummer lisab, et ühe visiiri kokkupanek on võimalik kõigest 30 sekundiga.

3D-prinditud kaitsevisiir

3DKoda põhitegevuseks on seni olnud peamiselt kiirprototüüpimine 3D-printimise teel, lisaks tootearendus, laserlõikus, silikoonvormide valmistamine ja eritellimused alates pisematest varuosadest kuni suurte makettideni.

Meditsiini ja isikukaitsevahendite valdkonnas pole 3D Koda varasemalt aktiivselt tegutsenud, kuid nähti, et vajadus selleks on olemas ning tarneajad on pikad. Henrik Kummeri sõnul oleks 3D-printimisega võimalik lokaalselt vähemalt mingi osa kaitsevahendeid valmis toota, ilma et peaks ootama nädalaid suuri tellimusi mujalt maailmast. “Küll aga on 3D-printimisel tootmisvõimekus tunduvalt väiksem kui survevaluga valmistamisel, aga saame hetkel igapäevaselt siiski teatud koguseid kohe abivajajatele saata.“

Sõltuvalt kaitsevisiiri disainist (pealt avatud või kinnine) on ettevõtte tootmisvõimekus hetkel 50-200 tükki päevas. “Pealt avatud disaini puhul on võimalik tunduvalt rohkem toota, kuid piisknakkuse puhul peaks olema nägu võimalikult palju kaitstud, seega soovitame siiski alati pealt kinnist varianti, et nakatumise risk viia võimalikult miinimumini,” selgitas Kummer.

Kaitsevisiire toodetakse pisikeses töökojas ja 3D Koda näol on tegemist mikroettevõttega, kus on tööl kõigest kolm inimest. Tellimustega saadakse kenasti hakkama, sest suurema töö teevad ära masinad, mis vajavad vaid materjali ja korralist hooldust. “Kui tellimuste kogus peaks tõusma, oleme valmis loomulikult lisatööjõudu palkama ja mitmes vahenduses töötama. Samuti on olemas valmidus printeripargi suurendamiseks ja tootlikkuse tõstmiseks.”

Siiani on ettevõtte valmistoodang läinud kõik Eestisse, kuid juhul kui peaks huvilisi tulema ka välisriikidest ja Eesti nõudlus on täidetud, usub Kummer, et ollakse valmis ka ekspordiks.

  • Kõik kaitsevisiiridest huvitunud meditsiiniasutused ja ettevõtjad võivad päringu saata meiliaadressil: info@3dkoda.ee. Eelisjärjekorras võetakse tellimusi meditsiiniasutustelt ja -töötajatelt.

NB! Delfi koostöös Tallinna linnaga püüab Eestit tabanud eriolukorra ja probleemide ajal viia kokku pealinna abivajajaid- ja pakkujaid. Osale sinagi aktsioonis “Seljad kokku”!

Täpsemad reeglid:

1. Delfi pakub võimalust kõikidele töö- ning abivajajatele või -pakkujatele endast märku anda.
2. Blogisse saavad postitada registreeritud identifitseeritavad kasutajad.
3. Kõik avaldamisele minevad postitused on moderaatori poolt modereeritud.
4. Postitus peab sisaldama probleemi või abi pakkumise kirjeldust, piirkonda, inimese nime ja kontaktandmeid (e-mail ja/või telefoninumber), mille kaudu saab abivajaja või abipakkujaga ühendust.
5. Keelatud on postitada kellegi teise andmeid või tekitada postitusega kellelegi kahju.
6. Igas postituses ja üleskutses tuleb lähtuda valitsuse antud kehtivatest korraldustest.
7. Delfi ei vastuta postituste aegumise või adekvaatsuse eest.
8. Kuulutusi avaldatakse järgmistel kellaaegadel: 09.00, 12.00, 15.00, 18.00 ja 21.00.