Eesti Disainerite Liit kirjutab oma Facebooki lehel, et üleskutsega panustada kaitsemaskide tootmisse on liitunud hulga ettevõtjaid ning nende initsiatiiv riiki raskel hetkel aidata on viidud kõikide ministriteni. Samuti on peetud nõu Terviseametiga, et initsiatiiv oleks professionaalne ja standarditele vastav.

Terviseamet on edastanud ettevõtetele ametlikud standardid meditsiiniliste maskide ja hingamisteid katvate poolmaskide valmistamiseks ning on lootust, et peagi alustatakse maskidega tootmist. Terviseamet on omalt poolt lubanud vastutulelikkust kiirel menetlemisel.

Terviseameti esindaja sõnul ei ole veel konkreetsete koguste vajadust hinnatud, kuid samas rõhutati, et maskitootjad ei peaks kindlasti kartma, et standarditele vastavat toodangut riik ei vajaks. Samuti julgustas amet ettevõtjaid mõtlema läbi oma veebikanalid, et standarditele vastavad maskid jõuaks ka elanikkonnani. Amet ise jõuab hetkel tegeleda riskigruppidega (meditsiinipersonal, politseinikud jmt). Teadaolevalt on ka lähiriikides meditsiinilistest kaitsemaskidest suur puudus.

Eesti Disainerite Liit julgustab ka omalt poolt kasutama kõiki oma kontakte kangaste leidmisel ning juba on tekkinud mitmeid initsiatiive, kus suuremad võtavad väiksemaid allhankeks või ühendatakse erinevad kompetentsid.

Ettevõtted, kes soovivad maskide tootmisega abiks olla, peavad kõigepealt tutvuma maskidele kohalduvate nõuete ja standarditega. Nii oskab ettevõte hinnata, kas ta suudab toota maski, mis inimesi ka päriselt kaitseb. Meditsiinilised maskid on mõeldud selleks, et kaitsta patsienti meditsiinilise protseduuri ajal — selleks, et näiteks arsti või kirurgi hingamisteedest pärit osakesed ei jõuaks meditsiinilise protsessi ajal patsiendi peale. Seda maski soovitab Terviseamet kanda nakatanud inimestel vältimaks köhimisest tekkinud piiskade laialdast levimist. Samuti võib mask mõningal määral kaitsta inimesi ka avalikes kohtades otseste mikroosakeste eest või takistada enda näo katsumist. COVID 19 eest meditsiinilised maskid täielikku kaitset ei paku.

Meditsiinilised maskid valmistatakse mittekootud materjalidest. Tavalisel kootud riidel on väga suured vahed kiudude vahel ega paku seetõttu viiruste eest kaitset. Maski tööpõhimõte põhineb sellel, et viirus ei pääseks läbi kanga hingamisteedesse. COVID 19 viirus on oma suuruselt 120 nm (nanomeetrit), see on 0,00012 mm. Võrdluseks — juuksekarva keskmine läbimõõt on 0,045 kuni 0,11 mm.

Kui tootja on kindel, et ta täidab eeltäidetud nõuded, valmistatakse proovipartii. Kui maskid läbivad testid, siis võib alustada tootmist.

NB! Delfi koostöös Tallinna linnaga püüab Eestit tabanud eriolukorra ja probleemide ajal viia kokku pealinna abivajajaid- ja pakkujaid. Osale sinagi aktsioonis “Seljad kokku”!

Täpsemad reeglid:

1. Delfi pakub võimalust kõikidele töö- ning abivajajatele või -pakkujatele endast märku anda.
2. Blogisse saavad postitada registreeritud identifitseeritavad kasutajad.
3. Kõik avaldamisele minevad postitused on moderaatori poolt modereeritud.
4. Postitus peab sisaldama probleemi või abi pakkumise kirjeldust, piirkonda, inimese nime ja kontaktandmeid (e-mail ja/või telefoninumber), mille kaudu saab abivajaja või abipakkujaga ühendust.
5. Keelatud on postitada kellegi teise andmeid või tekitada postitusega kellelegi kahju.
6. Igas postituses ja üleskutses tuleb lähtuda valitsuse antud kehtivatest korraldustest.
7. Delfi ei vastuta postituste aegumise või adekvaatsuse eest.
8. Kuulutusi avaldatakse järgmistel kellaaegadel: 09.00, 12.00, 15.00, 18.00 ja 21.00.