Kõige rohkem maske õmmeldi Harjumaal, Tartumaal ja Pärnumaal. Lisaks toimus maskitegu mitmes paigas väljaspool Eestit: Saksamaal, Prantsusmaal ja Luksemburgis. Täna, mil üle Eesti avatakse taas suured kaubanduskeskused, on meil kõigil põhjust uuesti meelde tuletada ohutusnõudeid ja kanda ka maski.

Tüüri sõnul läks tänavune maskitalgute algatus igati korda ning maske valmistati üle ootuste palju. "Kuna traditsioonilist talgupäeva ei saanud sel kevadel eriolukorra tõttu korraldada, otsustasime anda oma panuse inimeste teadlikkuse tõstmisse maskide kandmise vajalikkusest, et aidata kaasa viiruse leviku peatamisele ning Eesti naasmisele tavapärase elukorralduse juurde," rääkis Tüür ja lisas, et tänu Teeme Ära algatusele on Eestimaa nüüd 7336 maski võrra turvalisem. "Loodame, et koroonaviirus ei tule tagasi suurte lainetena, aga eks erinevaid viirusepuhanguid võib ka edaspidi ette tulla. Tänavune kevad andis meile kõigile hea kogemuse, kuidas enda ja lähedaste tervist kaitsta ning end ka tulevikus ühiselt viiruste eest hoida."

Enim õmmeldi maske Harjumaal

Teeme Ära maskitalgute lõpliku kokkuvõtte kohaselt õmmeldi kõige rohkem maske Harjumaal, kus 148 paigas toimunud maskiteol valmistati kokku 2629 maski. Õmmeldud maskide arvult järgnesid Tartumaa 1103 maskiga, Pärnumaa 794 maskiga, Viljandimaa 660 maskiga ja Võrumaa 504 maskiga. Seejärel tulid Ida-Virumaa 312, Saaremaa 317, Jõgevamaa 167, Läänemaa 123, Valgamaa 120, Lääne-Virumaa 119, Raplamaa 92, Põlvamaa 47, Järvamaa 37 ja Hiiumaa 20 maskiga. Väljaspool Eestit osaleti maskiteol Saksamaal, Prantsusmaal ja Luksemburgis, kus valmistati kokku 283 maski.

Kui arvestada iga käsitööna valminud maski võimalikuks jaehinnaks orienteeruvalt viis eurot, valmistasid inimesed koduse maskiteo algatuse raames kokku ligi 36 680 euro väärtuses maske. Kui iga mask on kasutuses kolm tundi, saab valminud maske kanda kokku 22 000 tundi, seejärel võib maske pärast pesemist korduvalt kasutada. Maski õige kandmise ja hooldamise soovitused leiab talguveebist www.teemeara.ee.

Teeme Ära tänavune algatus "Teeme Eesti viirusest puhtaks!" sai hoo sisse 20. aprillist ja kulmineerus maikuu esimesel laupäeval, mil traditsiooniliselt toimub üle-eestiline talgupäev. Maskitalgud jätkusid 10. maini. Igakevadise talgupäeva asemel tänavu toimunud kodused maskiteod moodustasid kokku üle-eestilised maskitalgud, mille eesmärgiks oli muuta isetehtud maskide kandmine inimestele omaseks, teadvustada õiget kandmist ning maskikandmise vajalikkust avalikes siseruumides, et tõkestada viiruse levikut. Maskiteo teemaviideteks sotsiaalmeedias on: #TeemeMaske, #KannameMaske, #TeemeÄra!

Teeme Ära maskitalgute raames toimunud maskivalmistamise õpituba käsitööõpetaja Anna Lutteri juhendamisel on järelvaadatav siit. Talgupäeva meeskonna ja õmbleja Anu Kaelussoo ühise maskiteo videokokkuvõtet näed siin:

*

NB! Delfi koostöös Tallinna linnaga püüab Eestit tabanud eriolukorra ja probleemide ajal viia kokku pealinna abivajajaid- ja pakkujaid. Osale sinagi aktsioonis “Seljad kokku”!

Täpsemad reeglid:

1. Delfi pakub võimalust kõikidele töö- ning abivajajatele või -pakkujatele endast märku anda.
2. Blogisse saavad postitada registreeritud identifitseeritavad kasutajad.
3. Kõik avaldamisele minevad postitused on moderaatori poolt modereeritud.
4. Postitus peab sisaldama probleemi või abi pakkumise kirjeldust, piirkonda, inimese nime ja kontaktandmeid (e-mail ja/või telefoninumber), mille kaudu saab abivajaja või abipakkujaga ühendust.
5. Keelatud on postitada kellegi teise andmeid või tekitada postitusega kellelegi kahju.
6. Igas postituses ja üleskutses tuleb lähtuda valitsuse antud kehtivatest korraldustest.
7. Delfi ei vastuta postituste aegumise või adekvaatsuse eest.
8. Kuulutusi avaldatakse järgmistel kellaaegadel: 09.00, 12.00, 15.00, 18.00 ja 21.00.