„Rääkides energiasäästust, siis seda saab saavutada näiteks niimoodi, et me kõigutame toatemperatuuri. Näiteks kui kodust tööle läheme, lülitub küte ise automaatselt välja. Kui varem pidime seda meeles pidama ja käsitsi tegema, siis praegu teeb seda meie kodu meie eest," selgitab Lotamõis.

Kõige suurema energiasäästu saab Kuuna Lotamõisa sõnul sellises kodus, kus köetakse elektriradiaatoritega.  Nende katsetused näitavad, et nutikaid lahendusi kasutades saab elektriradiaatorite puhul kokku hoida kuni 30 protsenti küttekuludest.

Lotamõisa hinnangul on nutikate lahenduste puhul tulevikutrendiks see, et need lahendused hakkavad enam ja enam juba standardina uutes korterites ja majades sees olema.

Taastuvenergia konsultant Urmas Urva räägib, et Eestis on täna võimalik hakkama saada juba ka elektrivõrguga liitumata, kasutades selleks näiteks päikesepaneele. „Kui tahta ennast täiesti energiasõltumatult ära majandada, siis planeerimine on selle asja juures väga tähtis osa," jutustab Urva." Alustada tuleks projekteerimisest, valides kinnistu, mis on piisavalt lageda koha peal ja ka õige maja suuna- et see oleks lõuna suunas avatud, kuhu oleks võimalik ka päikesepaneele paigaldada."

Urmas Urva, kes ise oma kodu energiasõltumatult majandab, ütleb, et lisaks arvete puudumisele on sellise lahenduse puhul plussiks seegi, et ka kõige tuulisema ja tormisema ilmaga võib kindel olla, et elekter on alati kodus olemas.

Taastuvenergia Koja säästva energia koolitusprogrammi koostamist on toetanud Keskkonnainvesteeringute Keskus.