„Eesti on tänaseks aktiivselt lülitunud Erasmus for Young Enterpreneurs programmi, mille kaudu saadame nii alustavaid Eesti ettevõtjaid teistesse Euroopa riikidesse kuni pooleks aastaks ärivõimalusi arendama kui võtame ka vastu teiste Euroopa riikide alustavaid ettevõtjaid, kes soovivad tulla just Eestisse oma äri kasvuvõimalusi otsima,“ selgitas Naarits. „Selleks aga, et Euroopa noored ettevõtjad saaks siia tulla, vajame vähemalt kolme aastase ettevõtluskogemusega ettevõtjaid, kes tahaks neid 1-6 jooksul juhendada ja nende arengule kaasa aidata.“

Naarits märkis, et Eestist pürib hetkel Euroopa riikidesse mitmekuisesse komandeeringusse 20 noort ettevõtjat, kellele programm hakkab maksma igakuist elamistoetust kuni 1200 eurot kuus. „Välismaa noorte ettevõtjate tung Eestisse pole väga suur, kuid kui leiame huvitunud ja vastastikust kasu nägevad Eesti ettevõtjad, siis võiks aastas 10-20 eri riikide ettevõtjat Eestisse vastu võtta.“ Anu-Mall Naarits rõhutas, et Eesti-poolsel vastuvõtjal ja mentoril pole mingeid rahalisi kohustusi Euroopast saabuvate ettevõtjate ees. „Küll aga eeldame, et tegu on väikeste-või keskmise suurusega ettevõtete omanikega.“

Eesti ettevõtjad, kes soovivad olla Euroopa noorte ettevõtjate võõrustajateks ja leida selle läbi ka omale uusi ärikontakte mitmekümnes Euroopa riigis, leiavad lisainfot programmi kandideerimise kohta siit.

Eestist pürib Euroopasse 20 noort ettevõtjat
Eestist on hetkel saanud programmi aktsepteeritud 10 noort ettevõtjat, nende seas maastikuarhitekt ja ettevõtja Kreete Mägi ning raamtuäri eestvedaja Maria Štšukina. Mägi sõidab juuli alguses Amsterdami maastikukujundamise teenuse atraktiivistamiseks kogemusi hankima. Štšukina lendab aga kolmeks kuuks Brüsselisse, et panna alus rahvusvaheliste klientide leidmisele ning oma online- turunduse oskuste parandamisele. Erasmuse programm toetab kõiki välismaale ära arendama sõitvaid algajaid ettevõtjaid igakuise kuni 1200 eurose elamisrahaga kuni poole aasta vältel.

Populaarseimad riigid, kuhu Eesti ettevõtjad mitmekuisesse äriedendamise komandeeringusse soovivad, on Saksamaa, Suurbritannia, Rootsi, Hispaania ja Prantsusmaa. Teist samapalju Eesti noori ettevõtjaid täiendavad hetkel oma äriplaane ning ootavad samuti programmi aktsepteerimist.

Igal aastal kasutab võimalust Erasmus for Young Enterpreneurs kaudu teises Euroopa riigis oma äri endenda ligi 700 eurooplast. Programmi juhi Gloria Lorenzo-Leronesi sõnul on programmi laiem mõte innustada eurooplasi rajama oma äri ja edendama rahvusvahelisi suhteid nii, et nende ettevõtted kasvaks ja pakuks tööd üha rohkematele inimestele.