Juba 12 aastat järjest aktiivselt üle kogu Venemaa äri ajav Alar Anton rääkis Turundusraadio saates, et nende firmal on Venemaa eri regioonides kokku seitse edasimüüjat, kellele sõidetakse koos kingitustega külla kaks korda aastas. Omakorda tuuakse venelased regulaarselt äritegevusi arutama Soome ja Eestisse. Kogu turgu vaadatakse tema sõnul 10-15 aasta perspektiivis, mistõttu kriis neid ei kohuta.

„Pool aastat tagasi venelastega suheldes oli kõik teistmoodi, nad tahtsid oma raha Europasse tuua, ID kaarti hankida,“ ütles Anton. „Nüüd on meelsus muutunud, nad arvavad, et saavad ise hakkama. Siiski on suured erinevused ka Moskva ja kaugemate piirkondade arusaamistes. Kaugemal, kus inimesed on ausamad on ühist keelt lihtsam leida,“ märkis Anton.

Alar Antoni sõnul on ka tõsi, et Venemaal suudetakse täna toota peaaegu sama häid palkmaju kui Soomes või Eestis, kuid inimfaktorist lähtuvalt kipub toodangu kvaliteet olema ebastabiilsem. „Meie plussiks on imago,“ selgitas ta. Anton lisas, et eriti kasulik on kaupu viia läbi Soome ja veel parem kui neil on Soome toodangu kuulsus, sest Soome on venelaste silmis vaieldamatu kaubamärk juba iseenesest.

Alar Anton ütles Turundusraadio saates, et nende firma taktika Venemaal on lihtne ja järgib üldist eesmärki raha teenida. Kui poliitikast rääkimine seda eesmärki toetab, siis tuleb rääkida, kui ei siis tuleb olla kavalam. „Kindlasti ei tohi väga sügavale teemadesse minna, vaidlema hakata.“
Anton toonitas, et kuna Venemaal kehtivad igas äris isiklikud head suhted, siis tuleb neid kriisi ajal eriti hoolsalt hoida. Näiteks tema viibib varasema ühe päeva asemel iga edasimüüja juures pikemalt.

„Asja tuleb võtta rahulikult ja hoida suhteid nii palju kui vähegi võimalik isegi siis kui täna sealt midagi ei teeni. 3-4 aasta pärast tulevad uued tuuled ja siis oled esimene, kes uuest tõusust osa saab.“

Antoni sõnul pole ta nõus poliitikutega, kes soovitavad Venemaale äris selja keerata. Pigem tasub mõista, et poliitikat ei tee mitte vene inimesed vaid üks grupp, inimesed aga tahavad vaid paremini elada.

Turundusraadio saadet Alar Antoniga saab järelkuulata
siit.

Alar Anton räägib oma kogemustest kriisiaja ärist Venemaal ka 8.oktoobril toimuval selleteemalisel konverentsil Tallinnas.