Esmalt veidi neist, kes kuldmuna ei võitnud, aga said teised auhinnalised kohad. Toona oli viis kategooriat - sotsiaal-, trüki-, väli-, raadio- ja telereklaam.

Telereklaami pronksmuna sai Postimees ASi tellitud reklaam pealkirjaga Sorry, mille teostaja ja esitaja oli Division McCann-Erickson.

Telereklaami hõbemuna võitis sama firma ehk Division McCann-Erickson ning nende tehtud „UFO kontakt". Tellijaks oli Baltcom Eesti AS, mis pakkus sellist huvitavat nähtust nagu peilerside teenus.

Välireklaam

Välireklaami Pronksmuna võitis Kontuur Leo Burnett Radiolinjale (tänapäeva Elisale) tehtud reklaamiga „Sidekulud". Reklaami lõid Henri Jääger ja copywriter Kaido Veermäe.

Välireklaami Hõbemuna läks munagalade esimesel aastal taas Division McCann-Ericksonile, mis tegi Tallinna Piimatööstus AS-ile (praegune Tere) reklaami „Tere piimas on palju kaltsiumi."

Trükirekaam

Trükireklaami Pronksmuna sai endale DDB Eesti reklaam „Ilma naljata. Saaremaa viin." Tellijaks oli AS Ofelia.

Trükimeedia Hõbemuna võitis taas Leo Burnetti „Sidekulud" reklaam. Sama teos sai niisiis kaks eri karva muna.

Sotsiaalreklaam

Sotsiaalreklaami Pronksmuna võtis DDB Eesti, kes tegi Eesti Päevalehe heategevuskontserdi „Lapsed-haiged" reklaami.

Sotsiaalreklaami Hõbemuna võitis Zavodi „Aita", mille tellijaks oli Tallinna Lastehaigla (toetusfond).

Olgu veel mainitud, et raadioreklaami Pronksmuna sai Age Reklaam, Hõbemuna DDB Eesti reklaamiga "Kas sina oled tomat?", mille tellijaks oli Meira. Kuldmuna sai NB Reklaam Ehitusmaailmale tehtud reklaamiga „Aiavõrk".

Kes said Kuldmunad?

Raadioreklaami Kuldmunast ongi hea edasi liikuda kuldsete auhindadega. Trükireklaami kategoorias sai selle „Kõikjal Eestis. Raadio 2", mille lõi Idea AD.

Väikreklaami kuldmuna: No X. No SEX

Aastal 1998 oli reklaam veel seksikas. Paljude arvates ehk isegi liiga seksikas. Parimaks tõestuseks sellele väitele on kelmikas välireklaam, mis ei jäta kujutlusvõimele just liiga palju võimalust oma võimeid näidata.

Outdoor, mida tänasel päeval iial avalikkuse ette ei lubataks, kujutab endast reklaami Läkerol X pastillidele, mille peamine ülesanne oli kasutaja hingeõhu kvaliteet kontrolli alla saada. Värske hingeõhk tähendas hilistel 90ndatel aga loomulikult seda, et vastassugupoole südamed ja magamistoa uksed avanesid kui võluväel.

Kuldmunaga pärjatud võistlustöö pärineb Sweet Advertising / Idea AS andekate reklaamimeistrite sulest. Kelmika reklaami tellis Leaf.

Huvitav fakt: Idea toonane loovjuht oli muide Jüri Pino.

Telereklaami kuldmuna: Saaremaa viin - Vötame mönuga (vaata videot artikli päisest)

Kindlasti mäletavad seda Kuldmunaga pärjatud TV-klippi kõik, kes 1998. aastal kasvõi korraks teleri ette sattusid. Kui aga sellel ja järgnevatel aastatel seisis kuskil maisel pinnal mõni tühi paat, roniti sinna seltskonnaga sisse ja imiteeriti klipis toimuvat naeru ja iseloomuliku jauramisega.

Reklaam räägib meile loo kolmest täiesti tavalisest mehest, kes paadiga udusse eksinud. Õnneks märkavad mehed laiul aset leidvat lõbusat kokkusaamist ja otsustavad paadivööri peo suunale sättida. Klipi lõpp annab aga kinnitust, et kui asja mönuga vötta, ei ole tähtis sugugi kohalejõudmine vaid teekond.

Mis muudab klipi eriliseks, on unenäolaadsed klipid miraažis aset leidvast peost ja väänatud olemisega töötlus igihaljast Saaremaa valsist. Klipi sürreaalsus muudaks ilmselt kadedaks ka Salvador Dali ja pakuks tundide jagu analüüsimist Sigmund Freudile.

Kuldmunaga pärjatud teleklipi tellis Ofelia ning see sündis DDB Eesti ideest ja teostusest.

Huvitav fakt: viinareklaami loovjuht oli Hendrik Toompere juunior, kes on täna tuntud lavastaja.

Kuldmuna eriline juubeligala

16. märtsil 2018 toimub Kultuurikatlas Eesti reklaami- ja kogu turundussektori aasta suursündmus - Loovusfestival Kuldmuna 2018 auhinnagala. Seekord saab Kuldmuna olema suurem ja uuem, kui kunagi varem, sest Kuldmuna tähistab oma 20. juubeliaastat. Suure juubeliga seoses oleme põhjalikult üle vaadatud Kuldmuna juhendi ning korrastanud kategooriad, et need vastaksid tänasele turuolukorrale ja loodetavasti motiveeriksid agentuure ka rohkem töid esitama.

Kuna järgmisel aastal peab Eesti reklaami- ja turundussektor oma kahekümnendat sünnipäeva, siis sellel puhul oleme teinud tagasivaate ajalukku ning toome teieni järgnevate kuude jooksul kõik parimad palad, alustadedes reklaamidest millest Eestlased vaimustusid 20. aastat tagasi.

Kuldmuna galat korraldab Eesti Turunduskommunikatsiooni Agentuuride Liit (ETKAL)