1. Kuula maad - linnast pärit infot sa juba tead

Kõige lihtsam on jalgratta leiutamisest loobuda ja küsida kogenumatelt soovitusi. Aga kellelt?

Internet on infost pungil, kuid seal on palju müra ja väärtusliku teabe leidmine on keeruline. Infost on iseäranis vähe abi, kui kirjas pole peo organiseerimisega seotud konkreetseid summasid. Sellist tundlikku infot aga sageli internetist ei leiagi.

Kui peokoht on juba paigas, ära pelga sealselt kontaktisikult nõu küsida. Suure tõenäosusega on seal varemgi üritusi korraldatud ja meelelahutajate tase (ning hinnad) on teada. Hea õhtujuht ja/või bänd ei pea tähendama röögatut väljaminekut. Tõeliselt andekaid tegijaid õnnestub leida ka soodsa hinna eest. Eriti suur tõenäosus on peidetud pärleid avastada väljaspool Tallinna.

2. Pane boss räppima

Kõige lihtsam oleks jõulupidu lasta korraldada mõnel üritusi korraldaval firmal. Aga see pole kindlasti soodsaim. Spetsiaalsed organiseeritud seltskonna- ja seiklusmängud on põnevad, kuid kui maksumus kujuneb osalejate arvu põhjal, toob see kaasa tõsise väljamineku. Mänge ja võistlusi saab edukalt korraldada ka ise.

Viktoriin on tõeline klassika, mis lahutab imehästi meelt. Teema saab valida vastavalt kollektiivile. See võib, kuid ei pea ettevõttega seotud olema. Viktoriini korraldamine ei maksa mitte midagi, olles sellegipoolest efektselt teostatav. Kahooti sarnased veebikeskkonnad võimaldavad küsimused kenasti ette valmistada ja vastused hõlpsasti kokku koguda läbi vastajate isiklike nutiseadmete. Veidi fantaasiat ja head nalja ning kollektiivi lõbus tuju on garanteeritud.

Mida veel ise teha saab?

* Vaimukas meeskolleeg mängib jõulumeest

* Müügimeeskond teeb jõulunäidendi

* Tegevjuht võtab aasta kokku räppides

3. Asenda nutikell suitsuvorstiga

Mida kinkida töötajatele, kellel on suure tõenäosusega kõik hädavajalik juba olemas? Kindlasti mitte firma logodega kohvitasse, fliise, kipakaid vihmavarje või mälupulki. Töötajaid, kes sellise kingi üle siiralt õnnelikud oleksid, on aina vähem.

Kallimate kingituste üle ollakse rõõmsamad, kuid isegi kui otsustada nutikella või -telefoni kasuks, leidub ikka keegi, kellele valituks osutunud kink ei meeldi.

Millised siis on variandid, mis ei lööks eelarvet sassi, kuid ei liigituks rämpsuks? Ettevõtetes läbi viidud küsitlused näitavad, et enim rõõmustavad inimesi söödavad ja joodavad kingitused.

Šokolaadist mutrivõti, 1,5-meetrine suitsuvorst, mõni eriline vein või käsitööliköör, kvaliteetne tee või aroomikohv, purk porgandimoosi - need kõik on näited oodatud kinkidest.

Töötajatele läheb korda, kui neid meeles peetakse. Purk mett personaalse sõnumiga lihtsalt valmistab rohkem rõõmu kui järjekordne Hiinas valminud odavvidin või kallis, aga ebavajalik seade.

4. Asi, mida töötajad ei andesta...

Büroojuhil, kes on valmis üht-teist ise ära tegema, on võimalik mitme tegevuse kulusid kärpida. Ja suunata raha õigesse kohta, sest päris ilma eelarveta ei peeta ühtki pidu.

Kui kingituste ja muude eelistuste kohalt on arvamusi praktiliselt sama palju kui inimesi, siis on üks asi, mis ühendab meid kõiki. Me kõik sööme. Toit võib kiire kõhutäite asemel olla tõeline elamus, mistõttu ei maksa hea söögi ja joogi pealt kunagi kokku hoida, ei kvaliteedis ega koguse arvelt.

Muidugi on siingi säästmiseks omad näpunäited, alates fikseeritud grupimenüüdest kuni erikokkulepeteni. Kuid kõige olulisem on pakkuda töötajale positiivseid emotsioone. Ja ilusad mälestused ei alga kunagi sõnadega: „Siis kui salat otsa sai..."