„Kotak Mahindra Banki näol on tegemist India ühe suure edulooga,“ rääkis Eesti Aasta Ettevõtja konkurssi korraldava Ernst & Young Baltic ASi partner Ranno Tingas.

„Ettevõtte rajaja Uday Kodak lõi oma esimese finantsettevõtte „peaaegu et mitte millestki“ juba 80ndate keskel tuhandete omataoliste seas, kuid tänaseks on sellest arenenud üks Inda juhtivaid pangandusettevõtteid. Žürii tõstis Uday Kodaki puhul esile eelkõige seda, mismoodi ta on suutnud leida oma tee India äärmiselt rangelt reguleeritud majanduskeskkonnas ja mõjutanud oma tegevusega positiivselt ka ümbritsevat kogukonda. Tema tugevus seisneb tugevas fookuses, mis on kaasa toonud ülikiire kasvu ja sealjuures võimaldab ettevõte madala hinnaga teenuseid näiteks vaesematele maapiirkondade elanikele, millel on reaalne käegakatsutav mõju inimeste eludele."

2003. aastal loodud Kotak Mahindra Bank on arenenud 250 000 dollarise algkapitaliga finantsettevõttest 2,8 miljardi dollarise aastatuluga rahvusvaheliseks ettevõtteks. Panga peakontor asub Mumbais, kuid sellel on 605 filiaali 354s erinevas piirkonnas üle India, lisaks kontorid Londonis, New Yorgis, Dubais, Singapuris, Mauritiusel. Ettevõte pakub tööd enam kui 25 000 inimesele.

EY Maailma Aasta Ettevõtja konkursil osales 60 finalisti 51 erinevast riigist, teiste seas ka mullu Eesti Aasta Ettevõtjaks nimetatud BDG grupi omanik ning juht Priit Rebane.

„Konkurents sellel konkursil on alati äärmiselt tihe, kuid eestlased on ikka leidnud võimalusi, kuidas silma paista,“ kinnitas Ranno Tingas. „Meelelahutus ise on juba piisavalt huvipakkuv valdkond ja stressirikka ettevõtlusega tegelevad inimesed oskavad head lõõgastust ning meelelahutust kõrgelt hinnata. Kahe venna koostöös loodud BDG ei olnud ka sugugi tavaline ärimudel ning ettevõtte toimimise ning käima lükkamise kohta küsiti siin palju küsimusi. Eriti imponeeris žüriile see nö „kaos“, mis valitses Eestis ajal, kui BDG loodi.“

Varasemalt on Maailma Aasta Ettevõtja konkursil osalenud eestlased Jaan Puusaag (Krimelte OÜ), Indrek Sepp (Pristis AS), Peter Hunt (Wendre AS), Taavi Kotka ja Priit Alamäe (Nortal AS) ning Ruth Oltjer (Chemi-Pharm AS).

Praegu on käimas uus konkurss Eesti Aasta Ettevõtja 2014 leidmiseks. Võitja selgub selle aasta novembris ning tal on võimalus osaleda Maailma Aasta Ettevõtja konkursil Monacos 2015. aasta juunikuus.

Entrepreneur Of The Year konkursi põhimõtteks on tunnustada kasvavate ettevõtete loojaid ja eestvedajaid ning anda neile tuult tiibadesse laiema mastaabiga ärisse suundumiseks. Igal aastal Monte Carlos toimuv konkurss on maailmas üks suurima mastaabiga ettevõtjate tunnustamiseks loodud üritusi, mis sai alguse 1986. aastal USAst. Konkursi osavõistlusi viiakse läbi enam kui 60 riigis ja 145 linnas, kus igal aastal tunnustatakse kõige edukamaid ja innovaatilisemaid ettevõtjaid üle kogu maailma.

Eesti osales WEOY konkursil kuuendat järjestikust aastat. Varasemate nominentide ja võitjate hulgast leiab selliseid nimekaid tegijaid nagu Guy Laliberté (Cirque du Soleil), Mikael Hed (Rovio Entertainment), Reid Hoffman (LinkedIn), Alessandro Benetton (Benetton), Thomas Meyer ja Manel Adell Domingo (Desigual) ja paljud teised.