Briti firmad kulutavad reklaamiliidu andmetel sel aastal jõuluturundusele 5,6 miljardit naela. Seda on 300 miljoni naela võrra rohkem kui 2015. aastal, kirjutab Daily Mail.
Sellest 1,3 miljardit läheb vaadatuimal ehk prime-time ajal telereklaamiks.

Suurte summade maksmine tasub end ära. Sainsbury’s reklaamidega tegeleva agentuuri AMV BBDO hinnangul suudab iga jõulureklaamile kulutatud nael luua 24 naela kasumit.

Kaubamaja John Lewis, mis alustas nn moodsat reklaamisõda 2007.aastal ning mille jõulureklaamide avalikustamine on iga-aastane suursündmus, kulutab tänavu jõulukampaaniale seitse miljonit naela. Kuulujuttude kohaselt maksis aga Burberry koguni 10 miljonit naela, kaasates oma asutajast Thomas Burberry’st rääkiva loo kajastamisse ka näitlejannad Lily Jamesi ja Siena Milleri.

Londoni High Streeti kaupluste müük on aastaga kahanenud 0,5%, kuid üldine müük on e-kaubanduse kasvu tõttu kerkinud 1,7%.
Jõulureklaamide emotsionaalse veetluse, lisaks madalate hindade ning meeldejääva animatsiooniga püüavad müüjad luuatarbijaga tavapärasest sügavamat sidet.

Tavaliselt ei taha müüjad reklaami kulu ning sellega suurendatud müügimahtude seoseid avaldada. Eelmisel aastal aitas John Lewise 1-miljoni naelane "Mees Kuul" suurendada jõulumüüki aasta varasema ajaga võrreldes 5,1%.

John Lewise käive oli musta reede, jõulumüügi ning jõuludele järgneva kauplemisaja jooksul 951 miljonit naela. Seejuures tugines müük suuresti 21,4% kasvanud veebimüügil, samas kui poodide müük vähenes.

Jõulureklaamile panustavad üha rohkem ka odavamad müügiketid. Lidl ja Aldi kulutasid kumbki eelmisel aastal jõuluturundusele 23 miljonit naela. Supermarketitest tegid suuremaid kulutusi veel vaid Tesco ja Asta.
Lidli müük kasvas mullu detsembris aasta varasema ajaga võrreldes 18%.

Kindlasti ei pöördu aga kõik kulutused edulooks. Nii kulutas M&S küll suuri summasid, kuid müük vähenes 5,8% ning tänavuselt uuelt reklaamilt loodetakse suuremat edu.

Oluline ei ole aga ainult müügiedu ja teles märgatuks saamine. Praegune interneti võim suudab tähelepanu kohutava kiirusega suurendada. Häid, emotsionaalseid ning meeldejäävaid reklaame jagatakse sotsiaalvõrgustikes ning need jõuavad miljonite ja miljonite tarbijateni.

Üheks heaks näiteks on John Lewise reklaamid, õigemini need südamlikud lood, mida kaubamaja jutustab. Suurim läbilöök, edulugu oli nende 2011. aasta reklaam „Pikk ootus“, mis kogus esimese paari päevaga üle miljoni vaatamise. Selles südamlikus reklaamis ootab väike poiss kannatamatult jõule. Kui veidi pahaseksi saanud vanemate arvates oli ootuse põhjus kingi saamise soov, siis tegelikult soovis väikemees kannatamatult oma vanematele kinki üle anda.
John Lewise jõulureklaame vaatas eelmisel aastal enam kui viis miljonit inimest.