Quan Zhao sõnul kasvavad maailmas täna kõige kiiremini just teenused, ennekõike aga ITK ja meditsiiniteenused ja Eestil on neis valdkondades olemas juba edukaid kogemusi. Ainuüksi viimase aastaga on nende sektorite teenuste eksport näidanud maailmas 10%-list kasvu. Tema sõnul tuleks Eesti riigil järgida mitmete teiste riikide eeskuju ja ennast teadlikult teenusearendajana määratleda ning reklaamida. Zhao ütles, et suurima edulooga on selles vallas India, kes on oma teenuste eksporti viimase 14 aastaga kasvatanud üksteist korda ja katab täna üle 60% kogu maailmas imporditud teenustest. „Kui Hiina nimetab end maailma tehaseks, siis India on ennast positsioneerinud maailma kontorina,“ märkis ta.

Zhao sõnul jaguneb teenuste eksport vastavalt WTO määratlusele nelja alamvaldkonda, millest suurim, ca 60% kattev osa kuulub kaupade füüsilise tarnspordiga soetud teenustele. Samas kasvavad aga kõige kiiremini just nn uued teenused nagu kõnekeskused, IT-põhised lahendused jms. Kõige väiksem valdkond teenuste ekspordi sektoris on aga inimeste liikumisel riigist riiki põhinev nõustamisteenus.
Väike rahvaarv tähendabki Zhao sõnul seda, et pole võimalik inimmahuka tootmise valdkonnas konkureerida. Põhjus, miks Steve Jobs ei saanud ka USA presidendi palvele vastu tulla ja iPhone telefonide tootmist Hiinast Shenzenist Ameerikasse üle tuua, oli Zhao sõnul lihtne: „Kui ettevõte vajab kiireid muutusi kujunduses, siis on vaja, et kõik 8000 töötajat ärkaks südaööl ja saaks juba hommikuks kätte uued instruktsioonid. Sellist võimet pole ka USA-l.“
Väikesed riigid nagu Hong Kong ja Singapur on tõestanud, et just teenuste arendamine on nende jaoks primaarne ja tulutoov, rääkis Zhao. Seda enam, et teenuse loomiseks piisab alustuseks vähem kui viiest inimesest, tootmine eeldab lisaks suurele investeeringule ka koheselt kümneid ja sadu töökäsi.

Turundusraadio inglise keelset saadet teenuste ekspordist Quan Zhaoga saab kuulata siit.

Quan Zhaod saab kuulata ka detsembri alguses Tallinnas toimuval konverentsil: Teenuste Eksport: 100 Ideed. (http://www.100ideed.ee/teenuste-eksport-100-ideed)