Üle maailma on LinkedIn-il kasutajaid üle 380 miljoni ja selle tulemusega võistleb ta Twitteri ning Facebookiga esikoha pärast sotsiaalmeediavõrgustike esikolmikus. Kõige olulisem erisus kahe nimetatu kõrval on see, et LinkedIn on eranditult disainitud ärikeskseks võrgustikuks.

Kui Facebookis viidetakse aega, siis LinkedIn-is investeeritakse aega. Kui Twitteris ja Facebookis otsitakse infot sõprade, huvialade ja meelelahutuse kohta, siis LinkedIn-is keskendutakse karjäärile (töökohad, juhtimine, efektiivsus), brändi või ettevõtte profiilile (kus midagi toimub, uued tooted, teenused) ning jagatakse päevakajalist äriinfot.

LinkedIn-is luuakse sidemeid ja võrgustikke, hangitakse ja jagatakse infot, ning värvatakse personali. Metsala sõnul ollaksegi enamasti huvitatud kahest asjast: headest inimestest, keda palgata ning soovitakse end ettevõttena nähtavaks teha, et leida uusi kliente.

Mida turundajana LinkedIn-is teha?
„Content is the king,“ kasutab Metsala jänkide ütlust ehk siis eelkõige tuleks alustada oma eesmärgi sõnastamisest ja sellele vastavalt valida taktika. „Triviaalne ja siiski tõsi,“ lisab Metsala.
Alustada võiks eesmärgistatud briifist, kus kasutegur oleks sõnastatud nii konkreetselt kui vähegi võimalik. Ühtlasi tuleks leida vastused küsimustele, kes on sihtgrupp ja millise sõnumiga nende poole pöörduda. Järgmiseks on turundaja ülesanne korralikult üles ehitada ettevõtte profiil, et lühidalt saaks selge ülevaate, mis teenust pakutakse ning killer argument, miks just peaks neid eelistama.

Kuidas levitada oma sõnumit?
Ilma sisuta on tegu tühja kestaga, mis ei too kellelegi ei kasu ega tee ka kahju, seega tuleks hakata postitama olulist infot. „Tegu on esindusliku seltskonnaga, seal kassipilte ei jagata. Investeeritakse tööaega, kui midagi ütled, siis peaks see olema ka kaalukas,“ lisab Metsala.
„Müra“ tase on LinkedIn-is suhteliselt madal, ei ole tohutut sisuuputust ega spämmimist. Jagatakse olulisi fakte toodete ja teenuste osas, sedagi, kui on mingi suure asjaga valmis saadud (nt uued sertifikaadid, kõik kasulikud materjalid, mida endaga seostada; videolingid jne). Soovitatav intensiivsuse tase on 2-3 postitust nädalas ja panustada tuleks pigem kvaliteedile.
Kui soovitakse olla Eesti kasutajate hulgas arvamusliider, peaks postituste sisu olema eesti keeles. Kui turgusid on palju, siis tasub eelistada inglise keelt, sest mitmekeelne konto on segadusseajav ning hakkab kanali tõhusust pärssima.
Metsala sõnul töötab postitustes visuaalne pool. Pigem eelistada kolmelauselist postitust ühes hea pildiga, kui kirjutada 20 lauset ja pilti mitte panna.

Jälgijate leidmine
Kuidas jõuda aga 0 jälgijast kaugemale? Esmalt tasub alustada taas oma töötajatest, kes võiks ettevõtte postitusi oma võrgustikes jagada. Metsala sõnul on mõnes kohas lausa ametijuhendis kohustus luua korralik LinkedIn konto ja tekitada seal seoseid oma tööandjaga.
Järgmine võimalus on mõne teemaga süvitsi minna. LinkedIn-is on koondunud huvigrupid mingite konkreetsete teemade ümber (nt digiturundus, sotsiaalmeediaturundus jne), kuhu kuhjatakse kokku teavet üle maailma. „Seal tuleb aeg-ajalt päris huvitavat infot. Kord nädalas on midagi, mille peale kulmud tõusevad. Seal tasub jagada oma ettevõtte asju,“ lisab Metsala. Saab ka jälgida, mil moel mõjub sinu postitus teiste taustal, kas see kannatab kriitikat või mitte.
Oma sisu saab ilma igasuguse vahenduseta boostida nagu Facebookis, ent saab kasutada ka HTTPool Balticsi Eesti tasulist teenust. Tänu eksklusiivõigustele saavad nad postitusi ergutada, reklaamida ja teha e-mailidele otsepostitusi. Metsala sõnul on need efektiivsed, aga ka päris kallid võimalused: 4-5 korda kallimad kui ülejäänud kanalid. Miinimuminvesteering on enamasti 2000-2500 eurot (müüakse näitamist, mitte klikki ja selle hind jääb 12 euro kanti). Metsala sõnul on hinnatase meelega kallim, et oma kampaaniad hästi läbi mõeldaks. Ühtlasi hoiab see „mürataseme“ kontrolli all.

LinkedIn Eestis

  • Eestis on 120 000 registreeritud kasutajat, kellest 80% pidevad kasutajad (vähemalt kord kuus).
  • Eesti kasutajatest moodustavad müügiinimesed 12%, insenerid 8%, infotehnoloogid 8%, ettevõtjad 7,5% ja tippjuhtkond umbes 7%.
  • 4500 ettevõttel on Eestis LinkedIn konto.
  • Kõige aktiivsemad on Tartu ja Tallinna ülikoolid, Swedbank ja Playtech Eesti haru, kes on põhiliselt seotud personaliotsingutega.

Turundusraadio saadet saab kuulata siit.