Ärileht vaatab tagasi Eesti turundus- ja reklaamiauhindade jagamise ajaloole. Kuldmuna saab sel aastal 20-aastaseks ning meie oleme oma tagasivaatega jõudnud 4. Kuldmuna galani.

Kätte on jõudnud aasta 2001 ja Stanley Kubricku lubatud Kosmoseodüsseiat ei olnud kuskil käimas. Lähedaseim sündmus sellele oli kosmosejaam Miri kukutamine Vaiksesse ookeani. Siiski juhtus palju põnevat - tööd alustas maailma lemmikentsüklopeedia Wikipedia, sündis nüüdseks legendaarne Apple'i iPod ja Eesti võitis koostöös Arubaga Eurovisiooni lauluvõistluse.

Kogu selle tralli juures ei peatunud reklaamiagentuuride veskid sugugi ning endiselt väljus loovate inimeste töölaudadelt kuhjaga väärt reklaami, millest osa veel tänaselgi päeval värske ja vahvana mõjub.

Sotsiaalreklaami võitis lihtsus

Sotsiaalreklaami pronks läks Vatson&Vatsoni poolt loodud reklaamile Negatiivne eeskuju, kus peaosades Ines ja Kaur Kender. Tellijaks Philip Morris ja MTÜ Future.

Hõbemuna sai Indigo reklaamiagentuuri Keeleõppe kampaania Razvjazhi!, mille tellijaks oli Integratsiooni sihtasutus.

Kulla võttis Age Reklaam Põllumajandusloenduse kampaaniaga, mille tellis statistikaamet. Lihtne, aga geniaalne.

Välireklaami pronksmuna sai Vatson&Vatson ning investeerimispank LHV. Tellijaks Lõhmus, Haavel, Viisemann. Väga julged reklaamid ja näitasid selgelt, mis ajal me toona elasime - solvumismaania ei olnud siin veel maad võtnud.

Hõbemuna sai enda kapile Division McCann-Erickson ning nende „Uus koht". Tellijaks firma Feb.

Välireklaami kuld läks Idea AD-le ja nende reklaamile Atlas ADSL. Tellijaks Eesti Telefon.

Trükireklaami pronksmuna võitis Kontuur Leo Burnett ja City. Tellijaks Eesti Päevaleht. AD tegi Henri Jääger, copywriter oli Kaido Veermäe. Projektijuht Helen Lauren.

Trükireklaamis oli hõbemuna omanik taas Vatsoni&Vatsoni julge reklaam Investeerimispank LHV-le.

Ka meie järgmisena vaadeldav võistlustöö laenab inspiratsiooni klassikutelt. Tõsi, sedapuhku vaadatakse Hollywoodi ajastust kaugemale ning tuuakse mängu maalikunst. Muidugi käib jutt restoran L'Artiste'i trükireklaamist, kus näeme Vincent van Goghi, kes kahtlaselt restorani tollase peakoka, Imre Kose, näoga on. Sõnumi, et suurt kunsti saab teha ka köögis, tegi rahvale kuuldavaks Idea AD. Kuldmuna tuli.

Telereklaamis särasid taas Oja Pets ja Kiivikas

Telereklaami vallas särasid õlled, mida täna enam paraku ei teata. Pronksmuna läks agentuurile Drexler, kes oli ise ka õlle tootja. Paljud kindlasti mäletavad „laksu õlut" ja Peeter Ojaga reklaame. Tuleta neid meelde siit. Võidutööd olid kaks esimest:

Hõbemuna läks siin samuti manalateed läinud õllemargile. Kes mäletab veel Frederiku õlut?

Olid ajad, mil alkoholireklaam oli veel täies elujõus ja möllu täis. Võibolla üheks meeldejäävamaks näiteks oli Frederiku õlut tutvustav rokkiv teleklipp, kus kamp lõbusaid noori pudelit keerutas. Ilmselt pole pöörasemat Tõde või Tegu teleekraanidel enne ega pärast seda klippi nähtud.

Lähenemiskatsed rannas musklit välgutavale Ott Kiivikale ja aadamaülikonnas hääletamise tõid ideede tasandilt teleekraanidele Age loovtöötajad. Frederiku reklaami tegemisel oli üks kandvaid rolle tolleagsel Age loovjuhil Rene Reinumäel, kelle reklaamikarjääri üheks säravaimaks teoks Frederiku turuletoomine kindlasti ka oli. Selle reklaami puhul leidis kinnitust ka kurb tõsiasi, et nõrka toodet hea reklaam ei päästa. Nii ka juhtus - klippi mäletavad paljud, jooki ennast väga vähesed.

Reklaami mürtsuva heliriba eest hoolitses Vaiko Epliku punt Claire's Birthday. Kompott meeldis nii rahvale kui ka Kuldmuna žüriile ja nii saigi juuresolev tulemus auväärse Hõbemuna. Auhinnaklipp on esimene:

Kuldmunale läks 2001. aastal ETV ja Kontuur Leo Burnetti kätesse. Võidu tõi nutikalt humoorikas kummardus popkultuuri ikoonidele ja viited igapäevastele hetkedele. Nii flirditigi klippides kodukootud Marilyn Monroe ja Robert De Niroga. Lisaks lubati lastele lõbusamaid seiklusi, kui seda on papsi pudruga loopimine ja paremaid kontserte kui vaibakloppimine magalarajooni hoovis.

Agentuuridest oli parim aasta Divisionil, kes pani kotti kaks kuld- ja kaks hõbemuna. Kahe kullaga säras ka Idea AD. Kulla ja hõbeda viisid koju Indigo ning AGE. Kontuur Leo Burnett võttis kuldmuna ja kaks pronksi. Vatson&Vatson sai hõbemuna ja kaks pronksi. Auhindu noppisid veel Guvatrak, Leo Express, Drexler, Trio LSL, First Media, Tank ja Kolm Karu.

Vaata allapoole ja loe ka esimese kolme aasta kohta.