Kui seni on töötajate palgalt ja muudelt kogumispensioni maksega maksustavatelt tasudelt peetud kinni kogumispensioni makset määras 2 protsenti, siis alates 1. juunist 2009 kuni aasta lõpuni vastavaid kinnipidamisi teha ei saa. Uus maksustamiskord kehtib ka maikuu töötasude kohta, mis makstakse välja juunis, teatas rahandusministeerium.

Ajutine maksete peatamine kehtib üldise korrana kuni järgmise aasta lõpuni, kuid soovi korral on inimestel võimalik oma sissemakseid uue aasta algusest siiski jätkata. Maksete jätkamiseks peab inimene avaldama soovi 1. oktoobrist 30. novembrini, esitades selleks avalduse kontohaldurist pangale või kindlustusseltsile.

Nendele isikutele makstavatel tasudelt, kes sügisel maksete jätkamise avalduse esitasid, peetakse alates 1. jaanuarist 2010 tehtavatelt väljamakselt kinni kogumispensioni makse määras 2 protsenti. Nende puhul, kes avaldust ei esitanud, kogumispensioni kinnipidamisi teha ei saa. Seda, kas isik on avalduse esitanud või mitte, saab tööandja kontrollida samal viisil, nagu täna kontrollitakse teise pensionisambaga liitumist, s.o Eesti väärtpaberite keskregistri kaudu.

Maksete jätkamise avalduse esitanud tasuvad aastal 2010 pensionifondidesse üksnes oma osa ja riik oma tavapärast 4 protsenti juurde ei lisa. Siiski on sellest üldreeglist nähtud ette erand nende isikute puhul, kelle sünniaasta jääb ajavahemikku 1942-1954. Kui selline isik on esitanud maksete jätkamise avalduse, siis lisab riik nende panusele juurde ka oma 4 protsenti. Seega sisuliselt taastub selliste isikute puhul tänane II pensionisamba sissemaksete kord täies ulatuses ja seda juba uue aasta algusest.

Aastal 2011 taastuvad kohustusliku kogumispensioni sissemaksed, kuid seda senisega võrreldes poole väiksemas määras, ehk riik maksab 2 protsenti ja inimene ise 1 protsendi. Nende isikute puhul, kes esitasid 2009. aasta sügisel maksete jätkamise avalduse ja kellele tehtud väljamaksetelt pidas tööandja juba ka 2010. aastal kinni kogumispensioni makset määras 2 protsenti, jätkub täpselt sama maksustamiskord ka aastal 2011.Seega selliste isikute kogumispensioni makse on 2011.aastal 2 protsenti, millele riik lisab juurde oma osa 2 protsenti.

Alates 2012. aastast taastub täna kehtiv kord kõigi jaoks ja täies ulatuses, mis tähendab, et inimene ise maksab 2 protsenti ja riik lisab sellele 4 protsenti.

Riigikogu võttis 14. mail 2009. aastal vastu kogumispensionide seaduse ja sotsiaalmaksuseaduse muutmise seaduse, millega tehakse II pensionisamba sissemaksetega seonduvad ajutised muudatused aastateks 2009-2017. Seadusega peatatakse alates 1. juunist 2009 aasta kuni 31. detsembrini 2010 aasta sissemaksed kohustuslikesse pensionifondidesse. Inimesed ise saavad makseid jätkata 2010. aastast.

Käesoleva aasta 1. juunist muutuvad ka töötuskindlustuse maksemäärad. Tööandja töötuskindlustuse maksemäär on alates 1. juunist senise 0,3 protsendi asemel 1 protsenti ning töötaja maksemäär senise 0,6 protsendi asemel 2 protsenti.

Lisainfo kogumispensioni sissemaksete kohta on kättesaadav rahandusministeeriumi veebilehelt: www.fin.ee, pensionikeskuse veebilehelt: www.pensionikeskus.ee, finantsinspektsiooni tarbijaveebist www.minuraha.ee ja maksu-ja tolliameti veebilehelt: www.emta.ee. Töötuskindlustuse kohta saab lisateavet töötukassa veebilehelt: www.tta.ee.