Täna teatas Elisa, et just nii on ka näiteks Valga linnas. Seetõttu ajendas see küsima, et kes on see sõltumatu firma, kes uuringuid teeb ning millised on teiste mobiilifirmade tulemused põhilistes mõõtmiskategooriates.

Elisa Eesti suhtekorraldusjuht Regina Salmu selgitas Eesti Päevaleht Online`ile, et sõltumatuid levialauuringud korraldab firmale mobiilsidevõrkude planeerimise ja häälestamisega tegelev osaühing Pemetel ning et kvaliteedi puhul tasub välja tuua kolm näitajat – signaali kvaliteeti, signaali tugevust ja võrgu tihedust.

Selgub, et signaali kvaliteedi mõõtmiseks on 7 erinevat kvaliteedi taset. Parim kvaliteet on 0-3 tasemeni, see on tase, kus klient ei märka moonutusi kõne kvaliteedis ehk hakkimisi jms, ning nende näitajate põhjal on kõige parem signaali kvaliteet Valgas Elisal, seejärel Tele2-l ja EMT-l.

Sama Valgas tehtud uuringu järgi oli signaali tugevus enam kui -90 dBm Elisa võrgus 99,72% juhtudel, mis on 4,5 dB võrra tugevam kui EMT-l ja 12 dB võrra tugevam kui Tele2-l. Salmu selgitusel on tugevam signaal aluseks paremale siselevi kvaliteedile ning loob võimalused paremaks andmesideks.

Viimast näitajat - võrgu tihedust - mõõdetakse helistaja kaugusest lähima tugijaamani. Valgas oli Elisa puhul keskmiseks kauguseks 500 meetrit , EMT-l 842 meetrit ja Tele2-l 913 meetrit.
Nende tulemuste järgi oleks Elisa tõepoolest Valgas esimesel, EMT teiesel ja Tele2 kolmandal kohal.