Grupp Euroopa firmasid kirjutas kokkuleppele Nord Streami gaasitoruühenduste laiendamiseks Vene Gazpromiga alla septembris, vahendab Reuters.

Neljapäeval kirjutatud kirjale on alla kirjutanud Bulgaaria, Eesti, Kreeka, Leedu, Läti, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Tšehhi ja Ungari. Selles öeldakse, et projekt peab olema suurima regulatoorse uurimise all, ning kutsutakse üles kõiki kaasahaaravale debatile järgmisel kuul toimuval Euroopa Liidu tippkohtumisel.

„Euroopa Komisjoni seisukoht Nord Stream II projekti kohta mõjutab oluliselt arusaama Euroopa Liidu ühisest välis- ja julgeolekupoliitikast tema tuumikliitlaste ja traditsiooniliste partnerite hulgas,“ öeldakse kirjas.

Nord Streami laiendamisel suurema hulga gaasi tarnimiseks otse Saksamaale võivad olla tõsised tagajärjed Kiievile ja Euroopa Liidu riikidele, leiavad allakirjutanud.

„Ukrainat läbiva transpordikoridori säilitamine on Euroopa Liidu kui terviku strateegiline huvi mitte ainult energiajulgeoleku vaatepunktist, vaid ka stabiilsuse tugevdamiseks Ida-Euroopa regioonis,“ öeldakse kirjas.