Täpsemalt on see summa üle 17,2 miljardit krooni, samas kui Eesti riik on 2003. aastaks kavandanud saada tulusid 38,4 miljardit krooni.

Äripäeval on see teine kord koostada Eesti miljonäride edetabel, kus on arvesse võetud suuraktsionäride osalused nii börsil noteeritud ettevõtetes kui ka ülejäänud ettevõtluses.

Kui septembris 2001 ilmunud edetabel kajastas 50 inimese rikkust, siis sedakorda on tabelisse võetud 100 suuraktsionäri. Ning kui poolteist aastat tagasi lõpetas viimasena edetabeli Kalevi aktsionär Priit Kotkas 36 miljoni krooniga, siis nüüd lõpetab kaks korda pikema edetabeli autoärimees Viktor Siilats 46 miljoni krooniga.

Sedavõrd suur erinevus on seletatav eeskätt asjaoluga, et täna avaldatava miljonäride nimekirja koostamisel on läbi töötatud oluliselt suurem hulk firmasid, aluseks läinud aasta lõpus ilmunud Äripäeva väljaanne “Eesti edukamad ettevõtted”, mis sisaldas andmeid enam kui 750 edukalt areneva ettevõtte kohta. Samas tuli arvestada veel mitme ettevõttega, mis nimetatud väljaandesse polnud miskipärast mahtunud. Nagu Pärnu sadam, Edelaraudtee ja EVR Ekspress.

Kolme mehe aktsiapakk on nimekirjas arvestuslik, mõneti ka spekulatiivne. Nendeks on Marcel Vichmann (tema puhul on arvestatud varem tema firmale avalikult kuulunud Hansapanga aktsiatega, mis nüüd on peidus ühe osana Nordea Panga kliendikontos), Ernesto Preatoni (kelle osalused on peidetud keeruliste skeemide kaudu mitme firma taha) ja Priit Piilmann (kelle osaluseks on loetud talle kuuluvate offshore-firmade osalused).

Ühtekokku oli kaalukausil enam kui 170 suuraktsionäri. Näiteks Hansapanga juht Indrek Neivelt platseerus oma 21 miljoni krooniga alles 158. kohale, Amserv Grupi suuromanikud Raivo Kütt ja Raivo Aavisto 23 miljoni krooniga 155.-156. kohale, Infotarga aktiivne juht ja omanik Jüri Ross 38 miljoni krooniga 116. kohale ning eelmise edetabeli 40., Fakto suuromanik Leho Siimsen jäi oma 42 miljoni krooniga 111ndaks.

Esimesena jäi TOP100st välja Transiidikeskuse ja konteinerterminaali üks omanikke Sergei Artjomov, kelle aktsiapakk on hinnatud 45 miljonile kroonile.

Samas on edetabeli tipp üsna sarnane. Mõlemal puhul on eesotsas Pakterminali, N-Terminali ja Transiidikeskuse üks omanikke Anatoli Kanajev, kelle aktsiapaki väärtus on aga kasvanud enam kui 100 miljoni krooni võrra. Tänane teine Enn Pant oli poolteist aastat tagasi viies, kusjuures tema aktsiapakk on läbi teinud märgatava kasvu – 347 miljonilt 743 miljoni kroonini. Uue edetabeli kolmas, Toomas Annus oli varem 25. kohal. Tema puhul andis olulise panuse E.L.L. Kinnisvara arvestamine eraldiseisva ettevõttena.

Nii siis kui ka praegu annab tabeli tipus tooni dollarimasina sünonüümiks muutunud Pakterminal, mille 50protsendilise osaniku ASi Trans-Kullo aktsionärideks on juba mainitud Kanajev, Aadu Luukas ja Endel Siff, aga ka Soomes elav Aleksandr Denisoff ning Venemaa mehed Vladimir Osavaljuk ja Igor Lepetuhhin.