Märgukirjadega informeerib maksu- ja tolliamet töötajatele makstud palkade madalast konkurentsivõimest võrreldes tegevuspiirkonna ja -ala keskmistega, mis võib viidata mitteametlike palkade maksmisele, teatas maksu- ja tolliameti kommunikatsiooniosakond Päevaleht Online'ile.

Ettevõtetel soovitatakse üle kontrollida raamatupidamise ja maksudega seonduvad andmed ning vajadusel teha vastavad parandused.

“Märgukirjade saatmise puhul on tegemist ühe olulisema meetmega mitteametlike palkade maksmise tõkestamises,” selgitas MTA kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe. “Ümbrikupalkade maksmine mõjub laostavalt kogu Eesti majanduskeskkonnale ning pärsib iga ühiskonnaliikme heaolu."

Maksuhaldur lähtus ümbrikupalga riskide hindamisel ettevõtte poolt makstud palkade võrdlusest teiste samas piirkonnas ja samal alal tegutsevate äriühingutega. Samuti analüüsib MTA isikute eluviisi vastavust neile tehtavatele väljamaksetele ja maksukäitumisele.

Veermäe sõnul on maksuhalduri eesmärk maksude kontrollimise kõrval maksuseaduste rikkumise ennetamine ning selle asemel, et esimese meetmena ettevõtteid süüteomenetlustega koormata, antakse neile kõigepealt kindla perioodi jooksul võimalus ise oma majandustegevus seadustega kooskõlla viia.

Maksuhalduri hinnangul jääb nende 1000 ettevõtte puhul kokku riigieelarvesse laekumata vähemalt üks miljon krooni päevas.

Uudsena edastatakse käesoleval aastal teavituskirjad ka 2000 füüsilisele isikule.