Rahvusvahelise ehituskontserni NCC esindajad käisid eelmisel nädalal Tallinna töö-hõiveametis, et valida 22 mehe seast välja 14, keda pikemaajalisele ehitustööle värvata. Mehed pidid tundma ehituspuusseppa tööd ja oskama soome keelt suhtlustasandil, neil pidi olema vähemalt kaheaastane töökogemus või erialane haridus. “Firmaesindajad vestlesid kandidaatidega, uurisid, miks nad Soome tööle minna tahavad ja kas nad on pikemaajaliseks kodust ära olemiseks valmis,” selgitas tööhõiveameti konsultant Marta Traks. “Kandidaadid olid väga tublid, pärit pealinnast ja seda ümbritsevast piirkonnast.”

Edasi ootab mehi enne sõitu ees koolitus, mis käib koondnime Softimmigrants alla. Nimetatud programm on Soomes kasutuses juba aastaid. Selle sihtgrupp on sissesõitnud, kes pole tööd leidnud, on teise kultuuritaustaga või ei oska hästi keelt. Märtsi lõpus algaval neljapäevasel koolitusel räägitakse soome tööseadustest, tööohutusest jm. “Üllatav oli meie jaoks see, et kuskil 60-70 protsenti kandidaatidest oli juba Soomes mitteametlikult tööl. Selles mõttes on projektil väga hea eesmärk – muuta mitteametlik töö ametlikuks,” ütles Traks.

Soome tööturu infokeskuse andmetel on Soomes 103 000 välismaalast, neist töötab 10 324, 12 670 on tööotsijana kirjas, kõikvõimalikes koolitusprogrammides osaleb 7514 sissesõitnut. Kontsernist, mis eestlasi tööle palkab, läheb hulk kohalikke töömehi lähikuudel pensionile. Tallinna tööhõiveameti kaudu on viimasel ajal tööjõudu oma Eesti esindustesse tellinud ka Leedu ja Läti ettevõtted.

PROJEKT

Softimmigrants

• Soomlaste algatatud piloot-projekt, et koolitada eesti töömehed Soomes toime tulema.

• Peale Soome-Eesti osalevad projektis vastavalt Austria-Ungari ja Itaalia-Rumeenia.

• Otsesed sihtrühmad:

– immigrandid (sisserännanud inimesed, põgenikud, võõrtöölised Austrias, Soomes ja Itaalias, kes plaanivad või on juba rännanud sihtriiki ning vajavad uude riiki sisseelamiseks sotsiaalkultuurilisi teadmisi).

– nende firmade töötajad, kus sisserännanud inimesed tööle hakkavad. Allikas: Tööturuamet