Füüsilised isikud esitasid 53 577 ja juriidilised isikud 67 avaldust, teatas rahandusministeerium.

Kui avaldus jäi tähtajaks esitamata mõjuvatel põhjustel, võib rahandusministrilt taotleda võimalust EVPde hüvitamiseks pärast tähtaja möödumist. Mõjuvaks põhjuseks loetakse pärimisõiguse tekkimisega seonduvaid asjaolusid, Eestist eemal viibimist avalduse esitamise tähtaja jooksul, rasket haigust, õnnetusjuhtumit või muid olulisi põhjuseid, mis takistasid avalduse õigeaegset esitamist. Mõjuv põhjus peab olema tõendatud.

Rahandusministeerium hakkab tähtaja ennistamiseks taotlusi vastu võtma alates 9. juulist ja lõpptähtaega kehtestatud ei ole. Tähtaja ennistamist saab taotleda aga alles siis, kui ennistamise aluseks olevad dokumendid, näiteks pärimistunnistus, on olemas.

Kui rahandusminister otsustab käskkirjaga tähtaja ennistada, makstakse hüvitis välja kõigile taotlejatele korraga aasta lõpus, olenemata taotluse esitamise kuupäevast.

Tähtaja ennistamiseks tuleb EVP omanikul, tema volitatud isikul või pärijal esitada rahandusministeeriumile taotlus koos vormikohase avaldusega EVPde hüvitamiseks. Taotlusele lisatakse isikut tõendava dokumendi koopia ning tähtaja möödalaskmise mõjuvat põhjust tõendavad dokumendid (näiteks pärimistunnistus, mis on välja antud pärast 2. juulit 2007).

Taotluse ja avalduse vormi saab täita rahandusministeeriumis kohapeal, kindlasti peab olema kaasas isikut tõendav dokument ja arvelduskonto number, kuhu soovitakse hüvitis saada. Dokumente saab rahandusministeeriumile esitada ka posti teel, avalduse vormi ja juhendi leiate aadressilt www.fin.ee/evp.