Rahandusministeeriumis valminud seadusemuudatuse heakskiitmisel muutub taotluste menetlemine senisest paindlikumaks, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Määrus täpsustab neid põhjuseid, mille puhul saab minister tähtaja ennistamise taotluse rahuldada, ” selgitas rahandusministeeriumi nõunik Uku Hänni. Ministeeriumi andmetel on umbes 30 000 EVP-arvel endiselt 182 miljonit krooni.

“Tegelikult peame ka ise endale tuhka pähe raputama. Kõige paremini töötas teavitamisel otsepostitus, aga jäime sellega hiljaks ning kõigi inimesteni teade õigel ajal ei jõudnud. Oli ju tegemist ka suveperioodiga, kui paljud viibisid kodust eemal,” meenutas Hänni.

Hüvitamist saavad taotleda isikud, kes suudavad ära näidata takistused, miks nad ei teinud seda õigel ajal. Samas määrab seadus, et taotlus tuleb esitada kahe nädala jooksul pärast takistuse kadumist.

Hänni arvas, et suur osa 182 miljonist kroonist jääbki lõpuks kasutamata. “Paljud omanikud on surnud, samuti on summad tihtipeale väikesed,” lausus ta.

Tähtaja ennistamise avaldusi saab teha 2008. aasta juulini. Kas seejärel võib taasiseseisvus-aegse väärtpaberi lõplikult ajalukku kuulutada, ei saa Hänni sõnul siiski öelda.