Alles jäävad vaid ettevõtted, kelle võimuses on tuua turule 100-200 korterit aastas ning kelle likviidsus võimaldab hakkama saada ka rasketel aegadel, teatas 1Partner Kinnisvara.

1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahteri sõnul on praeguseks turult lahkunud juba kümned arendajad ning kaovad tõenäoliselt ka inimesed, kelle jaoks kinnisvara oli vaid äriliseks kõrvaltegevuseks, jäädes seejärel oma põhilise valdkonna juurde või otsides uusi tulusamaid äritegemise viise.

„Arendajate, kelle portfellis on tükike kesklinna maad, detailplaneeringuga menetletav arendusprojekt põllul ning ärikinnistuks sobiv tükike maantee servas, ainukeseks mõistlikuks võimaluseks on edastada oma projektid professionaalidele ning väljuda kinnisvaraturult võimalikult soodsal ajal,“ rääkis Vahter ning lisas, et kindlasti ühinevad mitmed ettevõtted ning otsivad seejärel strateegilist finantsinvestorit väljastpoolt.

Lisaks prognoosivad 1Partner Kinnisvara poolt käesoleva aasta mais läbiviidud kinnisvaraturu lähiaastate trende iseloomustava küsitluse kohaselt 40 selles osalenud kogenud maaklerit Eesti juhtivatest kinnisvarabüroodest rohkem kui 25 kinnisvarafirma ärilise tegevuse lõppemist 2008. aasta lõpuks.

„Ettevõtted, kes langusest võitjatena välja tulevad võib täna kahe käe sõrmedel üles lugeda. Tõenäoliselt on neil ligipääs odavale (pensioni)fondide rahale, buumist mastaabiefektina korjatud mahukas likviidsuskiht või välismaine emaettevõte, kelle jaoks mõned sajad miljonid on komakoht börsiteates,“ rääkis Vahter, kelle sõnul jäävad skaala teise otsa spetsialiseeritud ettevõtted, kes on pühendunud ühele kitsale valdkonnale ning teevad seda efektiivselt ja hästi, näiteks vanade hoonete renoveerijad või katusekorterite väljaehitajad.