Sundmüüki jõudvate korterite arv kasvab pidevalt ning tõrksate omanike korterite enampakkumishinda tuleb kohtutäituritel langetada turuhinnast niivõrd allapoole, et korter ostetaks ära ka ilma seda nägemata, teatas 1Partner Kinnisvara.
„Kuid parima hinna saavutamiseks tuleb korteri omanikul teha tõhusat koostööd nii panga kui ka maakleriga,“ rõhutas ettevõtte tegevjuht Martin Vaher.

Uusi põhjasid teevad ja üldist hinnataset panevad paika nii kiirmüügiobjektid kui ka uusarenduste korterid.
Kui äärelinnas on võimalik leida uusi kortereid hinnaga 11 000 – 16 000 kr/m² siis
kesklinnas jõutakse müügitehinguni 20 000 – 32 000 kr/m²-se müügihinnaga.
Vanalinnas on müügihinnad langenud 35 000 kr/m² tasemeni.

„Äärelinnas toimub kõige rohkem tehinguid ning sellesse sektorisse jõuavad märgid turu paranemisest esimesena,“ seisis analüüsis.
Aktiivselt tuntakse huvi siiski ka kesklinna väiksemate ja odavamate 2-3 toaliste korterite vastu, mille hinnad jäävad 1-1,5 miljoni krooni piiridesse.
Prognoosi kohaselt jätkub äärelinna tüüpkorterite stabiilne hinnalangus ka käesoleval aastal.
Suurimaks takistuseks tehingute tegemisel on pankade senised kõrgendatud nõudmised kliendi sissetulekute ja väljaminekute osas, mis on omakorda suurendanud uue trendina ostutehingute toimumist omarahaga. Mitmed tehingud tehakse ka ilma pangalaenuta.

Üüriturul rohkem kortereid odavama hinnaga

Paljud omanikud, kes ei soostu või kellel ei ole sundi müüa oma korterit väga odavalt annavad korteri mõneks ajaks üürile. Seda võimalusega seoses on kasvanud üüripakkumiste arv ja langenud üürikorterite hinnad.

Üürikorterite turul on olukord sarnane müügituruga – otsitakse ikkagi odavamaid kortereid, kuna seoses ülepakkumisega on hinnad langenud ja odavamad korterid leiavad üürilise kiiresti.
Kõige aktiivsem huvi on 1-2toaliste vastu, mille eest omanik küsib 2 500 – 4 500 kr/kuus. Uue trendina on aktiviseerunud nn toa kaupa üürile andmine. Ühe toa keskmiseks üüriks on kujunenud umbes 2 000 kr/kuus.