„Järjest enam leidub ka arendajaid ja projekte, kus algsetest müügihindadest on maha võetud oluline osa, vahest kuni kolmandik, et elavdada müüki. Tänasel päeval dikteerivad ostjad hinna ja tingimused, millistega arendajad üldiselt ka nõus peavad olema,” ütles 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter.

Üldine majanduslangus on toonud turule üha rohkem sundtäitmiseks minevaid objekte, millega toimuvad tehingud sageli ka allpool turuväärtust. Sellistele objektidele on võimalik leida ostja ka vähem kui kuu ajaga. Vahteri arvates nimetatud objektide hulk 2009. aastal kindlasti suureneb.

Nõudlus Tallinna kesklinna korterite vastu on püsiv. „Ka kesklinna korterite hinnad on 2008. aasta jooksul langenud ning nii mõnegi omaniku jaoks on hinnad langenud liiga palju, et pigem antakse korter üürile kui müüakse väga odava hinnaga,” tõdeb Vahter. See on kaasa toonud ka üüripakkumiste olulise suurenemise ja üürihindade mõningase languse.

Järelturukorterite müügihinnad võrreldes aastataguse ajaga Tallinna äärelinna piirkonnas langenud kuni 25%.

Kõige suurema hinnalanguse on läbi teinud põllupealsete kruntide ja majade hinnad, kus hinnad on odavnenud kuni 40%.

„Paljud omanikud elavad veel eilses, kuid täna tuleb eduka müügitehinguni jõudmiseks määrata koheselt õige alghind,“ selgitas Vahter.

Vähem on väärtust kaotanud Tallinnas sees heas asukohas ning linnast väljas looduskaunis kohas paiknevad krundid ja eramud, mille pakkumine on piiratud, kuid nõudlus püsiv.