17 majandusanalüütiku hinnangul tõusevad hinnad Eestis ajavahemikul 2005-2010 keskmiselt 3,1 protsenti aastas, selgub Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitlusest. Mullu läbi viidud küsitluses prognoositi keskmiselt 3,8-protsendilist hinnatõusu, kirjutab Postimees Online.

“Kindlasti mõjutas hinnaprognoose asjaolu, et 2003. aasta alguses ja selle aasta lõpus on inflatsioon olnud äärmiselt tagasihoidlik. See tõi ka selle aasta ja tulevaste aastate prognoosid mõneti allapoole,” märkis Hansapanga analüütik Maris Lauri.

Eelmise aasta küsitlusega võrreldes prognoosisid analüütikud 2005-2010 aastaks madalamat tööpuudust ja veidi tagasihoidlikumat palgatõusu.

Analüütikute arvates väheneb aastatel 2005-2010 Eestis tööpuudus ja püsib keskmiselt 8,6 protsendil ning keskmine palk kerkib 2010. aastaks 11 700 kroonini.

“Eestis ei teki lähiaastatel tõsist nappust tööjõust, kuna võib oodata 80-ndate lõpu arvukama põlvkonna sisenemist tööturule ning tööealiste inimeste aktiivsus kasvab. Seetõttu ei tule ka väga tugevat palgatõusu survet ning seega jäävad nii tööpuuduse kui ka palga näitajad suhteliselt tagasihoidlikuks,” ütles Lauri.

2010. aasta kroonilaenude keskmiseks intressiks prognoositakse 6,6 protsenti.

“Minu prognoosimudel ei eelda Euroopa majanduse väga kiiret kasvu, mistõttu ekspordi kasvuks kaugemas tulevikus võivad tekkida piirid. Samas võib muu maailma majandusareng osutuda suhteliselt kiireks ja seega läheb raha hind kallimaks, mistõttu ka Eestis hakkavad intressid tõusma,” selgitas Lauri.

2010. aastaks prognoosivad analüütikud üldise maksukoormuse väikest langust. Keskmiseks SKP kasvuks 2005-2010 prognoositakse 5,3 protsenti.

Hinnangute keskmise järgi on hinnatõus tänavu 3,6 protsenti, reaalpalk kasvab 5,2 protsenti 7200 kroonini.

Riigikantselei tellis juhtivate majandusanalüütikute küsitlust juba neljandat aastat.

Küsitlusele vastasid Alari Purju (Tallinna Tehnikaülikool), Jüri Sepp (Tartu Ülikool), Olev Raju (Tartu Ülikool), Kalev Kukk (Eesti Pank), Andres Saarniit (Eesti Pank), Anne Karik-Uustalu (Sampo Pank), Maris Lauri (Hansapank), Heldur Meerits (Audentes Mainor), Toomas Reisenbuk (Trigon Capital), Mika Erkkilä (Nordea Pank), Heido Vitsur (Tallinna Linnavalitsus), Veikko Maripuu (Suprema), Ruta Eier (majandus- ja kommunikatsiooniministeerium), Janno Järve (majandus- ja kommuniktasiooniministeerium), Leev Kuum (Eesti Konjunktuuriinstituut), Raimund Hagelberg (Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik) ja Aavo Kokk (Eesti Päevaleht).