Avatud elektrituru esimesed arved suudavad tarbijatele üha uusi üllatusi pakkuda. Nimelt sai üks Eesti Päevalehe lugeja jaanuaris tarbitud elektri eest arve 220Energialt, kes oli nii öise kui ka päevase tariifi ja börsihinnale lisatava marginaali hinnaread kahekordselt arvele kirjutanud.

Vähem tähelepanelik klient oleks maksnud 10 euro asemel 20 eurot, sest tarbitud kogused on esile toodud alles arve teisel leheküljel. Veast teada saanud, lubas elektrimüüja küll arve annulleerida, kuid andmete-arvete ebatäpsusi keegi oma õlule võtta ei tahtnud.

Andmelao viga

220Energia põhjendas kaks korda suuremat elektriarvet Eleringi andmelao süsteemiveaga, Eesti Päevalehe päringule vastates arvas aga 220Energia juht Marko Allikson, et viga pidi olema pigem võrguteenuse pakkujas ehk Elektrilevis.

„Tegu oli õnneks üksikute klientidega, kelle [vigased] arved me järelkontrolli käigus leidsime. Oleme meie enda süsteemides teinud juba vastavad muudatused, mis sellised vead avastavad ja väldivad edaspidi klientideni jõudmist,” selgitas Allikson.

Tema sõnul puudutasid segadused kliente, kes olid jaanuaris sõlminud uue võrgulepingu.

Elektrilevi pressiesindaja Kaarel Kutti lõi aga palli elektrimüüja väravasse tagasi. Tema sõnul peaksid hoolimata sellest, et paaril protsendil tarbijatel näite korrigeeritakse, uued näidud automaatselt vanasid asendama.

„Uurime probleemi võimalikke põhjuseid, kuid praegu ei paista selle juhtumi puhul probleem peituvat Elektrilevi süsteemides,” kinnitas Kutti Eesti Päevalehele.

Elering välistas samuti enda seotuse vea tekkimisega. „Andmed sisestavad andmelattu ikka võrgufirmad, mitte Elering. Kui võrguettevõte saadab andmeid mitu korda, siis saadab süsteem need andmed ka mitu korda edasi,” sõnas Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster.

Eesti Päevaleht kirjutas vigastest elektriarvetest alles paar nädalat tagasi veebruari alguses, kui Elektrumil läks osal klientidele saadetud arvetel öö- ja päevatariifide arvestus segamini.

Segadust suurendas see, et pärast valet arvet saatis Elektrum tarbijatele veel miinusmärgiga kreeditarve ning lõpuks ka korrektse arve.