Swedbank on aastaid saatnud Türi lillelaadale oma Pangabussi. See on nimetet laadal väga vajalik teenus, sest kõige lähemad rahaautomaadid on laadaplatsist ca 1,5 km kaugusel Türi kesklinnas. Lillelaadal käib igal aastal umbes kuni 35 000 inimest.

Enamikus ostukohtades ei saa maksta kaardiga, sest kaardimakseterminali ühekordne rentimine käib enamikule kauplejatest üle jõu.

Seekord Swedbank aga oma Pangabussi kevadpealinna ei saatnud. Türi lillelaada peakorraldaja, Türi Aianduse ja Mesinduse Seltsi juhataja Liivi Lohvart rääkis Ärilehele, et tema jaoks on iga-aastane rutiin saata jaanuarikuus Swedbanki Pangabussi tellimise taotlus.

"Saatsin taotluse ära ja veebruaris tuli vastus. Selles öeldi, et Swedbank otsustas lõpetada Türi lillelaada teenindamise, kuna klientide huvi sularaha vastu olevat sellel laadal väike. See on täiesti absurdne ja otsitud põhjus, sest kõigil varasematel aastatel on Pangabussi juures alati olnud pikad järjekorrad inimestest, kes vajavad sularaha," räägib Lohvart.

Ta püüdis mitmel korral Swedbanki veenda lillelaadale tulema, kuid tulutult. "Viimaks kirjutasin neile lõpetuseks, et olgu, eks Türi Aianduse ja Mesinduse Selts valib ka edaspidi paremini, kus oma raha hoiab. Aga vaevalt, et see neid huvitab.. Meie oleme väike mutter ja pangale korda ei lähe," on Lohvart nördinud.

Peakorraldaja sõnul on tal kõige rohkem kahju neist väikestest taimede ja istikute müüjatest, kel jäi ilmselt mõnigi just lillelaada jaoks kasvatatud taim müümata, sest ostjatel sai lihtsalt sularaha otsa ja uusi eurosid ei olnud kusagilt lähedalt enam võtta.

"Kaardimakseterminalid olid ainult kõige suurematel ettevõtetel, näiteks Hansaplantil, kel on niikuinii pideva suurekäibelise kauplemise tõttu terminalileping sõlmitud. Tegelikult ei oska ma muud öelda, kui seda, et Swedbank püüab lihtsalt jõuga väikemüüjatele ja- kaupmeestele oma kallist kaardimakseterminali teenust peale suruda. Kuna enamus väikestest ei jõua seda aga niikuinii kunagi võtta, siis jääb neil panga kiuslikkuse tõttu lihtsalt raha teenimata," on Lohvart otsekohene.

Remargi korras olgu öeldud, et Swedbanki sularahaautomaat, mis asub Türi kesklinnas kaubamaja seinas, sai kuuldavasti tühjaks juba reedel. Türi lillelaat algas reedel ja lõpeb täna pärastlõunal.

Swedbank ei ole seni Ärilehe küsimusele, miks lillelaadale tulemisest loobuti, vastanud.