„Enammakstud tulumaksu kuulub tagastamisele 103 miljonit eurot ning juurde tuleb inimestel maksta pea 4,6 miljonit eurot," ütles maksu- ja tolliameti kommunikatsioonijuht Gea Otsa.

Tagasisaadava tulumaksu saab e-MTAs annetada tulumaksusoodustusega isikute nimekirja kantud ühingule või usulisele ühendusele. Annetusi on teinud 1330 inimest kogusummas 35 000 eurot.

Tänasest algas MTA büroodes ka paberil eeltäidetud tuludeklaratsioonide esitamine ning Tallinna büroos on hetkel järjekord ligi kolm tundi. MTA soovitab inimestel, kes tahavad küsida küsimusi tulude deklareerimise kohta või esitada deklaratsiooni paberil, mõned nädalad oodata, kuna tuludeklaratsiooni saab esitada kuni 30. aprillini.

MTA asub enammakstud tulumaksu tagastama alates 26. veebruarist neile, kes deklareerisid oma tulud elektrooniliselt ja 19. märtsist paberil deklaratsiooni esitajatele. Kui inimesel tuleb tulumaksu juurde maksta, siis selle tasumise tähtaeg on 1. oktoobril.

Enammakstud tulumaksu tagastamine käib samuti kui varasematel aastatel - kui deklaratsioon on korras, laekub raha nädala-paari jooksul. Seejuures ei olene tagastamise kiirus otseselt deklaratsioonide esitamise järjekorrast.

Eelmisel, 2019. aastal tulu saanud inimestest kasutas maksuvaba tulu ettenähtud mahus 41 protsenti ehk 400 200 inimest. Lubatust vähem kasutas maksuvaba tulu 53 protsenti tulusaajatest ehk 530 000 inimest ning 6,8 protsenti ehk 68 500 inimest lubatust rohkem. Esialgsetel andmetel saavad eelmisel aastal ettenähtust vähem maksuvaba tulu kasutanud inimesed küsida tagasi kokku 147 miljonit eurot enammakstud tulumaksu. Lubatust rohkem maksuvaba tulu kasutajad peavad kokku juurde maksma 13 miljonit eurot.

Infot tulude deklareerimise kohta saab ka maksu- ja tolliameti kodulehelt, küsimustele vastatakse e-kirja aadressil eraklient@emta.ee ja infotelefonil 880 0811. Hetkel on pikad ootejärjekorrad ka infotelefonis.