Algselt lõpphääletusele minema pidanud eelnõus oli reisija poolt ühe kalendripäeva jooksul käibemaksuvabalt imporditava kauba piirväärtus 2700 krooni, kuid seaduse lõppteksti hääletas riigikogu senise korra säilimist võimaldava muudatuse.

Ettepaneku säilitada reisilt kaasatoodava kauba piirväärtus 5000 krooni tasemel tegi Reformierakonna fraktsiooni liige Tiit Käbin.

Ülejäänud osas võttis riigikogu senise käibemaksuseadusega võrreldes täielikult ümber töötatud eelnõu 49 poolthääle ja 20 vastuhäälega esitatud kujul vastu.

Järgmise aasta 1. jaanuaril jõustuva seaduse muudatused mõjutavad väga paljude kaupade ja teenuste hinnakujundust ning kogu ettevõtluskeskkonda.

Seadus määratleb käibemaksu objekti, maksukohustuslaste ja teiste käibemaksu maksma kohustatud isikute ringi, käibe, käibeks mitteloetavad tehingud, maksukohustuslaste õigused ja kohustused, maksustamisperioodi ja käibedeklaratsiooni esitamise kohustuse, annab maksustatava väärtuse määratluse ja sätestab maksumäärad.

Uue seaduse järgi on üldine käibemaksumäär 18 protsenti tehingu maksustatavast väärtusest. Seaduses on täpselt loetletud, millistel juhtudel on käibemaksumäär viis või null protsenti.

Viieprotsendilise käibemaksumääraga on maksustatud raamatud, valitsuse poolt kehtestatud nimekirjas sisalduvad ravimid, meditsiiniseaded, riigi või kohaliku omavalitsuse sotsiaal- või tervishoiuasutuse poolt imporditud tervisekaitseinspektsioonis registreeritud kahjuritõrjevahend.

Veel kehtib viieprotsendiline määr riigi-, munitsipaal- või eraetendusasutuse või rahvusooperi korraldatavale etendustele või kontserditele tingimusel, et korraldajal pole samal kalendriaastal tekkinud maksuvõlgu.

Viieprotsendiline määr jääb 2005. aasta 1. juulini kehtima ka soojusenergiale ning füüsilisele isikule müüdavale kütteturbale, briketile, kivisüsile või küttepuidule.

Nullprotsendilist käibemaksumäära rakendatakse eksporditavatele kaupadele ja teenustele, avamerenavigatsiooniks kasutatavale merelaevale ja rahvusvahelisel lennuliinil kasutatavale õhusõidukile ja nendega koos võõrandatavale varustusele, tuule- või veejõul toodetud elektrienergiale, ettetellitud perioodilistele väljaannetele ja õpikutele.

Tuule- või veejõul toodetud elektrienergiale hakkab 18-protsendiline käibemaksumäär kehtima alates 2007. aasta 1. jaanuarist, Eesti liitumisel Euroopa Liiduga kujuneb tellitava ajakirjanduse ning õpikute käibemaksumääraks viis protsenti.

Nullmäära asemel kohaldatakse maksuvabastust pärast eksportimist Eestisse tagasi toodud kauba asemel sarnase kauba eksportimisel, samuti nullmääraga või maksuvabalt imporditud kauba eksportimisel.

Uue seadusega kuulub käibemaksustamisele ka teenuste import, see samm võib ala ettevõtjate hinnangul tõsta ettevõtete kulusid kuni viiendiku võrra.

Teenuse import on uue seaduse järgi intellektuaalse omandi õiguse üleandmine, reklaamiteenus, konsultatsiooni-, raamatupidamis-, õigus-, audiitori-, inseneri-, andmetöötlus- või infoteenus või elektroonilisel teel informatsiooni edastamise teenus, kindlustusteenus, mille hulka arvatakse ka edasikindlustus, tööjõu vahendamine, vallasasja üürile, rendile või kasutusvaldusse andmine, telekommunikatsiooniteenus, kaasa arvatud ülekandeliinide kasutamise õiguse loovutamine, voliniku teenus ja Eestist väljaviidud kauba töötlemine, kui sellele kohaldatakse sisseveol tolliprotseduuri “taassissevedu”.

Loetletud teenuste import kuulub käibemaksutamisele, kui selle on saanud Eesti maksukohustuslane mitteresidendilt, välja arvatud nende saamine mitteresidendi Eestis asuva püsiva tegevuskoha kaudu.

Käibe tekkimise koht on Eesti, kui kaup toimetatakse saajale või tehakse talle kättesaadavaks Eestis või kui kaup eksporditakse Eestist.

Käibe tekkimise koht ei ole Eesti, kui Eesti maksukohustuslane osutab järgmisi teenuseid: välisriigis asuva kinnisasja ehitamine, hindamine või hooldamine või kinnisasja võõrandamiseks, ehitamise ettevalmistamiseks või korraldamiseks osutatav teenus, välisriigis osutatav kultuuri-, kunsti-, spordi-, haridus-, teadus- või meelelahutusteenus, mille hulka arvatakse ka asjaomase ürituse korraldamine, välisriigis asuva vallasasja hindamine või remontimine, Eestisse sissetoodud kauba töötlemine, kui sellele kohaldatakse väljaveol tolliprotseduuri “taasväljavedu” ning Eestis püsiva tegevuskohata mitteresidendile osutatavad teenused.

Seadusest jäi välja muudatus, mis oleks raskendanud kapitalirendi saamist ja pannud keerulisse olukorda alustavad ning väiksemad ja keskmised ettevõtted.

Maksuvaba käive on universaalne postiteenus, tervishoiuteenus, mittetulundusühingute (MTÜ) poolt oma liikmetele tasuta osutatav teenus ning MTÜ-de poolt füüsilistele isikutele osutatav spordirajatiste või spordivahendite kasutamise teenus, sotsiaalteenus, laste ja noorukite kaitsega seotud turvakodu teenus, koolitusteenus ning haige, vigastatud või puudega inimese vedu selleks kohaldatud sõidukiga.

Samuti ei maksustata käibemaksuga kindlustusteenust, kinnisasja üürile, rendile või kasutusvaldusse andmist, väljaarvatud majutus- või parkimisteenuse osutamisel, kinnisasja, edasimüüdavat kaupa, mille soetamisel ei olnud maksukohustuslasel õigust sisendkäibemaksu osaliselt ega täielikult maha arvata, valitsuse või rahandusministri määrusega kehtestatud nimekirjas välja toodud krediidi- või finantseerimisalast teenust, nimiväärtusega müüdavat kehtivat postimaksevahendit, loterii või hasartmängu korraldamist ja loteriipileti ning investeeringukulda.

Maksuvabastus kehtib ka nimetatud teenuste ja kaupade impordi puhul, Eesti Panga poolt imporditava kulla puhul, samuti näiteks maksumärkide ja deklaratsiooni mittevajava kauba impordil.

Seadus võimaldab maksuvabalt importida ka aasta jooksul enne senises asukohariigis ettevõtluse lõpetamist kasutuses olnud põhivara, mis tuuakse ettevõtluse ületoomise tõttu Eestisse, põhivarana käsitleb seadus ka põllumajandustootja loomi.

Maksuvaba on veel Eestiga ühist maismaapiiri omavatest riikidest toodav põllumajandustoode või puhtatõuline kuni kuue kuu vanune hobune, kelle ema oli poegimiseks Eestist ajutiselt välja toimetatud, Eesti tolliterritooriumiga piirneval veekogul püütud saak ning seeme, väetis või mulla või teravilja töötlemise preparaat.

Käibemaksu ei pea tasuma näiteks veel inimvere või inimverest valmistatud veretoote, sümboolse väärtusega auhinna või suveniiri, riigi- või valitsusjuhi või rahvusvahelise organisatsiooni juhi ametliku visiidiga Eestisse toodava kauba, Eestisse tasuta jagamiseks saadetavate kataloogide ja reklaamtrükiste impordil.

Valitsus esitas muudetud käibemaksuseaduse eelnõu riigikogule märtsi alguses. Riigikogu rahanduskomisjon töötas eelnõu koostöös valitsusega ümber, arvestades Taani ekspertide märkusi ja välisministeeriumi ettepanekuid. Eelnõu menetluse käigus esitati sellele üle 200 muudatusettepaneku.