“Cruise’i käitumine on meile maksma läinud 150 miljonit dollarit,” kärkis 83-aastane Paramount Picturesi suuromanik Sumner Redstone avameelsusehoos. Filmimagnaadile ei meeldinud Cruise´i tegutsemine Võimatu Missioon III turunduskampaania ajal. 300 miljonilist kassatulu oodanud film tõi Ameerikas sisse 133 miljonit.
Redstone süüdistas Cruise´i lapsikus käitumises populaarses telesaates Oprah Winfrey Show. Cruise tutvustas seal diivanil kareldes oma uut suurt armastust Katie Holmesi. Veidi pärast seda ründas Cruise ühes teises telesaates skandaalsel moel näitlejat ja tennisestaar Andre Agassi eksnaist Brooke Shieldsi. Kõik see ei tahtnud kuidagi kokku sobida Võimatus Missioonis cool’i superagenti mänginud Cruise’i kuvandiga.
Samuti häiris Redstone’i Cruise´i propaganda saientoloogide kiriku kasuks, mille mõjuvõimas liige näitleja on. Nii näiteks üritas Cruise keelata saientolooge naeruvääristava osa ilmumist multifilmiseriaalis South Park. Viimast toodab meelelahutuskanal MTV, mis on üks lüli Redstone´i impeeriumis. Naljahambad viitavad, et ju siis tunneb 83-aastane Redstone piisavat lähedust oma loojaga, et mitte karta saientoloogide vasturünnakut.
Tegu pole aga ainult ühe vanahärra kapriisitsemisega. Telgitagustes on alanud suuremat sorti mõõduvõtmine stuudiobosside ja ülihästi tasustatud superstaaride vahel. Ühel pool rindejoont musklis, sigareid suitsetavad, mõõkade ning püstolitega vehkivad sportautodega ringikihutavad filmikangelased. Teisel pool pigem ratastoole ning jalutuskeppe eelistavad pensionärid.
Stuudiobosside vastu
Viimastel päevadel on selgunud, et Redstone on agiteerinud ka teiste filmikompaniide juhte ümber vaatama ülemakstud näitlejate töölepinguid. Näiteks maksis ta ise Cruise’ile 20 miljonit dollarit aastas lihtsalt niisama, nii-öelda preemiat. Lisaks muidu supersoodsad tingimused. Võimatu Missiooni viimase osa eest teenis Cruise koos palga ja osaga kassatuludest kokku umbes 80 miljonit dollarit.
Hollywoodi mõjuvõimsaima näitlejateagentuuri Creative Artist Agency (CAA) tegevjuht Richard Lovett andis juba Redstone’le vastulöögi: “Paramountil pole nüüdsest meie silmis mingit usaldusväärsust.” CAA teenistuslehel on rohkem kui 1000 superstaari, lisaks Tom Cruise’ile näiteks Brad Pitt, Tom Hanks, Will Smith, Nicole Kidman, Steven Spielberg ja Jerry Bruckenheimer. Samas pole üldse kindel, et viimased valivad antud konfliktis Tom Cruise’i leeri. Näiteks Spielberg avaldas toetust Sumner Redstone’i aktsioonidele.

* * *

Sumner Redstone

•• 1923. aastal Bostonis sündinud Redstone’i varandust hinnatakse 7,7 miljardile dollarile (ca 100 miljardit krooni). Tema olulisemad firmad on Viacom, Paramount Pictures, telekompanii CBS, MTV, Nickelodeon. Praegu on vormistamisel suurtehing, millega Redstone ostab 1,6 miljardi dollari (20 miljardit krooni) eest Steven Spielbergi, David Geffeni ja Jeffrey Katzenbergi asutatud Dreamworks stuudio.