Minister tutvustas täna riigikogule Eesti kriminaalpoliitika arengusuundi aastani 2010. Ettekandes rääkis ta, et möödunud aastal registreeriti viis konkurentsikuritegu, mis on aga väga väike arv.

„Minu arvates ei ole mõtet pead liiva alla peita ja öelda, et meie väikese majandusega riigis kartelle ei ole. Tartu ülikooli ja justiitsministeeriumi vastav uuring näitas, et umbes 9% Eesti ettevõtjatest peab turukokkuleppeid enda tegutsemise valdkonnas üsna levinuks,“ sõnas Lang.

Lisaks registreeriti 2008. aastal 17% rohkem korruptsioonikuritegusid kui 2007. aastal, kokku 326. „Minu hinnangul näitab see eelkõige õiguskaitse head tööd ja tõestab, et otsus anda suuremate omavalitsuste uurimine tagasi kapole, oli õige samm. Kuigi põhimõtteliselt on vägagi vaieldav, kas üks julgeolekuasutus peab üldse selliste asjadega tegelema,“ selgitas justiitsminister ning lisas, et väga tõsiseks probleemiks peab ta ka kriminaalmenetluse andmete lekitamine meediasse.

Möödunud aastal tabati 49 narkogruppi

„Eelmisel aastal rõõmustasin siin kõnepuldis selle üle, et oleme teinud suure sammu võitluses organiseeritud kuritegevusega. Nimelt sai võimalikuks vara laiendatud konfiskeerimine. Nüüd aasta hiljem saan tõdeda, et see on hästi käima läinud ja laiendatud konfiskeerimise võimaldamine oli õige samm,“ rääkis Lang.

Üheksa kuu jooksul konfiskeeris kohus 63 kriminaalasjas 2,7 miljoni krooni ulatuses vara, lisaks kaks autot, ühe mootorratta ja kuldehteid. 90% konfiskeerimisi toimus narkokuritegude raames.

„2006. aastaga võrreldes tabati 2008. aastal kaks korda rohkem nii piiriüleseid kui Eesti-siseseid narkogruppe, kokku 49 gruppi. Kohtu ette on suudetud tuua üksikisikute asemel just gruppe. Siiski tuleb märkida, et piiriülestes asjades on kohtu ette saadetud ennekõike väiksemad organisaatorid, mitte aga veel rahastajad ega tipporganisaatorid,“ selgitas justiitsminister.