Kaks torni pihustusid peale lennukitabamusi, kolmanda kõrghoone tõmbas samal päeval maha omanik Silverstein ise oma otsusega, kuigi maja ei saanud tabamust, vahendab Eesti Ekspress.

Ehitamise ajal kuulusid Maailma Kaubanduskeskuse majad New Yorgi linnale. 6 nädalat enne katastroofi rentis Larry Silberstein kinnistu New Yorgi transportiametilt ja kindlustas eraldi just ka terroriakti vastu. Kindlustusfirmad maksid majaomanikule välja rekordilise 46 miljardi krooni suuruse hüvitise.

Uue, 123 miljardi krooni suuruse kompensatsiooni tahab kinnisvaramagnaat saada hüvituseks selle eest, et tal kaksiktorne enam ei ole. Seetõttu ei laeku talle ka büroohoonete eest renti. Hagi viis ta kohtusse juba aastal 2004, täpsustamata summat. Silverstein peab New York Timesi andmeil oma suurtes kahjudes süüdlasteks lennufirmasid ja lennujaamade turvafirmasid, kes ei teinud terroristidele takistusi lennukitele pääsemisel ja kaaperdamisel.

Kohtunik Alvin Hellersteini kätte koondatakse kõikide 9/11 rünnakutes kannatanute hagid. Jõudumööda maksab kohus hukkunute perekondadele raha välja spetsiaalsest riiklikust kompensatsioonifondist. Fondi esindavad advokaadid kardavad nüüd, et kui Silverstein meeletuid miljardeid taotleb, ei pruugi teistele kannatanutele enam raha jätkuda.

Möödunud kuul peetud kohtuprotsessil seletas Silversteini esindaja Hellersteinile, et 12,3 miljardist 8,4 miljardit kuluks uue kaksiktorni ehitusele, 3,9 miljardit aga “muudeks kuludeks”, sealhulgas 100 miljoni dollarise aastarendi katteks New Yorgi transpordiametile.