Dassault juhtis äriimpeeriumi, mis kontrollis ka osalust hävituslennuki Rafale tootjas Dassault Aviationis. Ta suri grupi Pariisi peakorteris eile, vahendab Financial Times.

„Dassault’ perekond teatab kurvastusega hr Serge Dassault surmast täna, 28. mail 2018, pärastlõunal oma kontoris Champs-Élysée Marcel-Dassault’ ringteel pärast südamerabandust 93-aastaselt,” teatas perekond konservatiivses ajalehes Le Figaro, mis kuulub Dassault' ärigrupile.

„Serge Dassault’ näol kaotas Prantsusmaa mehe, kes pühendas oma elu Prantsusmaa tööstuse lipulaeva arendamisele,” ütles Prantsusmaa president Emmanuel Macron pärast uudiste teatavaks tegemist.

Dassault oli perekonna holdingkompanii Groupe Industriel Marcel Dassault tegevjuht, millel on 62-protsendine osalus Dassault Aviationis ja läbi selle 25-protsendine osalus Prantsuse kaitseotstarbelise elektroonika grupis Thales. Ettevõtte omanduses on ka veinimõis Château Dassault ja oksjonifirma Artcurial.

Le Figaro teatel ei mõelnud Dassault kunagi pensionile jäämisele ja tuli iga päev kontorisse tööle. Viimastel kuudel oli ta oma päevakava veidi lõdvemaks muutnud.

Kuigi ta oli kahtlemata edukas ka iseseisvalt, võrreldi Dassault’d tihti tema isaga, kellega tal oli keeruline suhe.

Dassault oli tööstur Marcel Blochi poeg. Viimane jäi ellu natside koonduslaagrites ja muutis nime pärast Teist maailmasõda Dassault’ks. Dassault isa asutas lennukiehitusfirma Dassault ja aitas sellel õitseda tänu sidemetele Prantsuse riigiga.

Eelmisel aastal mõistis Pariisi kohus Serge Dassault süüdi pettuses, sest ta ei avaldanud maksuvõimudele täielikult oma varade suurust. Talle tehti kahe miljoni eurone trahv ja ta sai viieaastase avalikus ametis tegutsemise keelu. Dassault oli otsuse edasi kaevanud.

2009. aastal kõrvaldati Dassault Corbeil-Essonne’i linnapea ametist, sest Prantsusmaa kõrgeim administratiivkohus leidis, et ta tegi valijatele kingitusi, mis võisid valimistulemust mõjutada.

Dassault tunnistas, et kasutas oma varasid – ta oli Prantsusmaa rikkuselt viies mees enam kui 20 miljardi euroga ajakirja Challenges järgi – inimeste ja organisatsioonide abistamiseks Corbeil-Essonne’is. Ta eitas aga alati, et andis abi toetuse eest valimistel.