Sierra Leones on ebolasse surnud üle 900 inimese ning 40% farmeritest on jätnud oma põllud, ütles riigi põllumajanduse, metsanduse ja toiduminister Joseph Sam Sesay.

Kohvi ja kakaoubade eksport moodustab riigi põllumajandusekspordist 90%. Regioon, kus neid kasvatatakse on saanud haiguse tõttu valusa löögi.

„Farme on maha jäetud. Mõned perekonnad on tervenisti surnud. Mõned külad on jäänud inimtühjaks. See on väga tõsine olukord," rääkis Sesay. „Me peame mõistma, et põllumajandus on meie majanduse olulisim osa. Kui see kukub, siis kukub kogu majandus."

Sierra Leone majanduskasvuks pidi tulema sel aastal 11%, ebola on selle prognoosi tänaseks langetanud 3%-le.

Libeeria põllumajandusminister Florence Chenoweth ütles aga, et miljardite dollarite eest investeeringuid on riigist lahkunud. Riiki ootas ees 9-protsendiline majanduskasv, täna on sellest järgi jäänud 2%.

Libeeria oli meelitanud riiki 17,6 miljardit dollarit välisinvesteeringuid, millest 7 miljardit oli põllumajandusvaldkonnas. See kõik on tänaseks riigist lahkunud, ütles minister. Samas on riigil olemas plaan kuidas taastuda.

„Me oleme väga sihikindlad inimesed. Me ei ole seda plaani teinud niisama, kavatseme selle ellu viia. Meil on plaanis põllumajandussektor uuesti üles ehitada."

Rahvusvahelise Põllumajanduse Arengufondi president Kanayo Nwanze ütles, et ebola epideemiast võib peagi saama meeletu ulatusega näljakriis Lääne-Aafrikas. „On vaja rahvusvahelist toidu- ja meditsiiniabi, et ebola peatada."

„On kahju, et rahvusvaheline üldsus ei võta kriisi piisava tõsidusega paigas, mida ma ise kutsun unustatud maailmaks. See on nähtamatu paik maailmas, kus inimesed surevad põua ja haiguste tõttu. Siis kasvab see ühtäkki suureks ülemaailmseks probleemiks. Kui Timbuktus on kriis, siis see ei jää vaid sinna. Tänapäeval peegeldub see probleem ka Pariisis, Londonis, Berliinis ja Washingtonis."