Regionaalminister Tiit Kubri, te tulete väikese valla juhi kohalt terve riigi erinevate piirkondade arengut edendama, kuidas te kujutate ette oma tulevast tööd?

Nõo vald ei ole väike - ta on Tartumaal suuruselt neljandal kohal. Vallas elab ligi 4000 inimest. Mul on suured kogemused Tartumaa Omavalitsuste Liidu esimehena, varem olin sama liidu aseesimees. Viimase pooleteise-kahe aasta jooksul olen palju suhelnud teiste omavalitsuste juhtidega.

Võib-olla andis mulle julgust ministrikoha vastuvõtmiseks see, et osalesin suvel valitsuse ja omavalitsuste esindajate läbirääkimistel. Sain ülevaate, milles seisnevad regionaalministri ülesanded ja millised on tema suhted kohalike omavalitsustega.

Millele tahate oma töös kõigepealt keskenduda?

Praegu on päris raske öelda, mida peaks kõigepealt tegema. Ilmselt tuleb endale selgeks teha, millised on meie erakonna, valitsuskoalitsiooni ja teiste partnerite suundumused ja nägemus.

Riigi arenguprogrammidega olen puutunud kokku kohtumistel endise regionaalministri Ants Leemetsaga. Oktoobrikuus tutvustas ta Tartumaa vallavanematele erinevaid regionaalprogramme, mille kaudu aidata neid piirkondi, kelle tulud on suhteliselt väikesed. Samuti seda, kuidas vaesemad vallad võiksid saada valitsuselt toetusprogrammide kaudu raha lisainvesteeringuteks. Väiksema sissetulekuga omavalitsustel napib raha nii uusehitusteks kui ka praegu nende halduses olevate hoonete remondiks.

Kui igapäevase elu korraldamiseks raha veel jätkub, siis omaaegsetelt kolhoosidelt ja sovhoosidelt üle võetud infrastruktuuri tarbeks pole seda kusagilt võtta.

Kas kohalike omavalitsuste suurim probleem on investeeringute puudumine?

Suurimad raskused investeeringutega on riigi äärealadel paiknevatel valdadel.

Seal pole firmasid ja valla asukoha tõttu pole neid ka eriti juurde tulemas.

Vaevalt et keegi sinna eriti ehitada tahab. Valitsus peab aitama kaasa, et inimesed sealt ei lahkuks.

Kuidas teie perekond suhtub teie töökoha vahetusse?

Abikaasa jäi põhimõtteliselt minu otsusega nõusse.

EPL