Taastuvenergia Koda nimelt on riigikogu majanduskomisjoni peale kuri. Koda süüdistab, et komisjoni liikmeid viisid viimasel hetkel eelnõusse muudatusi, mida ei olnud eelnevalt arutatud.

"Elektrituruseaduse muudatused algatati eesmärgiga täita taastuvenergia eesmärke ühiskonda senisest vähem koormaval viisil. Oleks üsna veider, kui seaduse tulemusel tootjatele makstav dotatsioon aga hoopis kasvaks," põhjendas Aas komisjoni tänast sammu.

"Toonitan, et toetuste ülempiir kehtestati samale tasemele, mida tootjad saavad ka praegu (53 eurot megavatt-tunni kohta. Ilma dotatsiooni ülempiiri panemata kasvaks tänase turuhindade juures tootjatele makstava toetuse tase kahe kolmandikuni tuludest. See raha korjatakse tavaliste tarbijate ja teiste ettevõtjate taskust. See pole vaba turumajandus," selgitas Aas.

Ta lisas, et eesmärk on ikkagi vähendada tarbijate koormust ja liikuda väiksemate dotatsioonide poole. "Paraku ei mõeldud nendele riskidele 2012. aastal kui Juhan Parts ja tootjad kokkuleppeid sõlmisid. Ilmselt ei arvestanud keegi, et avatud turul võivad elektrihinnad ka alaneda. See aga ei peaks tingimata tähendada, et taastuvenergiatasud tõusevad."

Aasa sõnul on tal raske nõustuda, et toetuste ülempiiri kehtestamine pole kooskõlas riigiabi reeglitega. Ta leiab, et igasugune riigiabi andmine tootjatele peab olema erand ja nende toetuste kitsendamine on loogiliselt võttes igati riigiabi põhimõtetega kooskõlas.

"Riigiabi peabki andma ajutiselt ja piiratud mahus, mitte pidevalt kasvavate summadega," lisas ta.

Aas märkis ühtlasi, et Reformierakond tegi täna komisjoni alguses ettepaneku, et elektrituruseaduse muudatusi ei tuleks selles koosseisus menetleda, kuna eelnõusse on tehtud väga palju muudatusi, mis vajaks kooskõlastamist ka valitsusega, samuti tuleks parandada majanduslike mõjude analüüsi.

Eelnõu on saanud hulgaliselt kriitikat nii konkurentsiametist kui ministeeriumitest. Katkestamise ettepanek ei leidnud teiste fraktsioonide toetust.