1987. aastal oli 22-aastane Michael Dell vähetuntud väikeettevõtja, kes juhtis kolm aastat tagasi asutatud omanimelist arvutifirmat. Samal aastal võitis Dell aga tehnoloogia kategoorias Ernst & Youngi USA aasta ettevõtja konkursi auhinna. Praegu on Dell maailma suuruselt teine arvutitootja. Firmas töötab 82 000 inimest, aastakäive on 61 miljardit ja turuväärtus 45 miljardit dollarit. Muuseas, samal 1987. aastal võitis kasvava ettevõtte kategoorias auhinna Sun Microsystemsi asutaja Scott G. McNealy. Kaks aastat hiljem tuli võitjaks Larry Ellison. Tema loodud firma Oracle oli tolleks ajaks kasvanud paari tuhande töötajaga korralikuks tegijaks. Nüüdseks on Oracle’i palgal juba 84 000 inimest. Firma turuväärtus on sada miljardit dollarit ja Larry Ellisoni enda isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 25 miljardit dollarit.

Need on ühed markantsemad näited 1986. aastast alguse saanud Ernst & Youngi aasta ettevõtja võistluse võitjatest.

Alguses võisteldi ainult Ameerikas, nüüdseks on konkurss muutunud ülemaailmseks 50 riiki hõlmavaks ürituseks. Enamik võitjaid on jäänud tavalisteks tublideks keskmisteks ettevõtjateks. Üksikutest on saanud ülemaailmsed staarid. Paljud võitjad on laiale avalikkusele tundmatud, isegi kui nad on tegelikult väga suure firma eesotsas. Kas või esimene, 1986. aasta võitja sealtsamast Ameerikast: Ronald G. Wanek ja Ashley Furniture. Kui paljud meist teavad neid nimesid? Ometi jõudis see firma eelmiseks aastaks kolme miljardi dollarilise aastakäibeni.

Sääraseid võistlusi, kus valitakse aasta ettevõtjat, parimat eksportijat, kiireimat kasvajat, konkurentsivõimelisimat firmat või tugevaimat ettevõtet, korraldatakse palju.

Oluline on usaldusväärsus

Nii Eestis kui ka mujal pannakse kokku edetabeleid, antakse üle karikaid ja korraldatakse bankette. Oleks naiivne eitada, et võistlused teenivad muu hulgas ka korraldajate huve, olgu selleks siis enesereklaam või uute klientide leidmine. Lõppkokkuvõttes on siiski oluline ettevõtmise usaldusväärsus. Tekitab ju piinlikkust, kui ühel aastal kõige konkurentsivõimelisema ettevõtja tiitli võitnu läheb järgmisel aastal pankrotti.

Tarmo Toiger, Ernst & Youngi juhtivkonsultant ja siinse võistluse eestvedaja, tunnistab, et selline kaalutlus on väga oluline. „Me ei saa vaadata ainult ühe aasta majandustulemusi. Teame ju kõik, kuidas bilansiga mängida saab.”

Soomes kuuendat korda


•• Soomes valitakse aasta ettevõtjat kuuendat korda. Põhjanaabrite esimene võitja oli Vesa Keskinen. Mees, kes tegi oma vanaisa asutatud külapoest Soome suuruselt teise kaubanduskeskuse.

•• Lugu on märkimisväärne. 500 elanikuga Tuuri külas tegutsenud pood oli tüüpiline perefirma, mille kasvuvõimalusi piirasid juba asula enda mõõtmed. Vesa Kes­ki­neni eestvedamisel aga otsustati muuta strateegiat ja mõtteviisi ning teha külapoest ligitõmbav turismiatraktsioon. 

•• Praegu tegutseb kauplus juba hoopis teistes ruumides ja müügil on 250 000 nimetust tooteid. Peaaegu iga nädal korraldab pood kontserte ja etendusi. Aastas sõidab Lääne-Soomes asuvasse Tuuri väikekülla 5,8 miljonit turisti ja poodlejat. Keskmiselt käibelt jäädakse Soomes alla ainult Helsingis asuvale Stockmannile.