Kes sa oled? Kaua kogemust ja mida enne tegid?


Olen Tiia Sooaluste. Kinnisvara alal olen tegutsenud alates eelmise kriisi ajast, seega 10 aastat. Alustasin Eesti esimeses kinnisvarabüroos Mendelson ja Co. ja seejärel juba Pindi Kinnisvaras. Varasem töökogemus pärineb Tallinna Tehnikaülikoolist ja seejärel Irest Ehitus AS-st.


Oled aasta Maakler 2009, mida selline tunnustus sulle tähendab?


Eelkõige tähendab see minu jaoks Eesti Kinnisvaramaaklerite Kotta kuuluvate heade kolleegide tunnustust. Sinna kuuluvad maaklerid, kelle arvamust hindan kõrgelt.


Kas kinnisvara on endiselt põnev valdkond?


Jah, kinnisvara laiemalt on huvitav valdkond juba linnaruumi seisukohalt. Tallinn ja teised Eesti linnad on nii kiiresti arenenud kogu iseseisvusaja jooksul ja meil kõigil on olnud võimalus jälgida nii nõudluse suuri tõuse kui järske langusi, ja seda üsna lühikese aja vältel. Palju vihaseid vaidlusi ja palavat heakskiitu erinevate hoonete, näiteks KUMU või Solarise aadressil – kõige selle keskel olla on ääretult põnev.


Kas su töö on su elustiil?


Kindlasti, reisides kas Eestimaal või siis erinevates välisriikides, katsun lisaks kohalikele huviväärsustele kindlasti tutvuda ka kohaliku kinnisvara ja selle hinnatasemega.


Kui palju on mõistlik tingida?


Tingimisruum käesoleval hetkel on täiesti objektipõhine, osa müügilolevast varast on juba alla turuhinna ja osa jällegi põhjendamatult ülehinnatud. Enamik müüjatest on siiski arvestanud mõningase tingimisega.


Eluline küsimus: Kas üüripakkumise vahendustasu peaks maksma omanik või üürnik?


Võlaõigusseadus § 668 ütleb järgnevalt: „Maakleri tegevus teise poole kasuks (2): Kui maakler on olnud tegev ka käsundiandjale vahendatud või osutatud lepingu teise poole jaoks, eeldatakse, et maakleritasu tasuvad maakleri vahendatud või osutatud lepingu pooled võrdses ulatuses.“ Minu arvates on see mõistlik.


Milline on olnud sinu kõige põnevam situatsioon maakleritöös?


Juriidiliselt kõige harivam oli kahe minu välismaise ostukliendi pikaajaline kohtuvaidlus, kus mõlemad leidsid, et neil on eesõigus osta.


Kas põhi on käes või juba möödas?


Põhi on käeulatuses, kinnisvaraturule on tulnud tagasi väikeinvestorid lähivälismaalt – Soomest ja Venemaalt – ja nemad riisuvad hetkel ka koore. Seda just soodsa hinnaga heas asukohas olevate korterite näol näiteks Tallinna kesklinnas ja Pirital. See on kindel märk, et hinnad on jälle muutunud atraktiivseks.


Millega vabal ajal tegeled?


Jätkuvalt naudin ilusaid paiku Eestimaal, loen, armastan väga kunsti – nii maali- kui ka fotokunsti. Põnev on ka tootedisain nii, eesti kui välismaine . Tallinna vanalinn on endiselt huvitav ka peale 10-aastast kinnisvaramüügi tööd.


Parim raamat, parim film ja parim muusika?


Ei ole parimat, on palju häid: kirjandusklassika, Baz Luhrmanni, Quentin Tarantino, Pedro Almodovari, Lars von Trier´i filmid, muusikud alustades Frank Sinatrast kuni Richard Ashcrofti, Skunk Anansie ja Vaiko Eplikuni.