Eriti just paljud arvutiasjatundjad ei soovita uue aastatuhande vastuvõtuks kuhugi seitsme mäe ja mere taha sõita, targem on veeta see aeg kodus või vähemalt kaugel kõigest sellest, mis arvutite kontrolli all on.

Kui kõik läheb hästi, jätkub elu nii nagu enne. Kui aga ei lähe, võivad kogu maailma arvutisüsteemid kolmanda aastatuhande saabudes kokku variseda. Kõik - riikide kaitse-, globaalsed lennukontrolli-, panga-, telefoni- ja turvasüsteemid, liftid ja elektrijaamad - võivad hullemal juhul rivist välja minna.

Põhjus on tegelikult imelihtne. 1960. aastatel programmeeriti arvutid kalli mälu kokkuhoiuks näitama ja arvestama aastat kahe numbriga, see tähendab 1997 asemel 97. Kui miljoneid kuupäevi arvestavaid arvutiprogramme ei tehta lähema vähem kui kolme aasta jooksul ümber, tuleb arvutites 2000 asemel ette 00 ning see arvestatakse 1900-ks. Kui selle probleemiga ei suudeta lähemal ajal hakkama saada, võib ees oodata tõeline katastroof, ülemaailmne kaos. Arvutite kokkujooksmine sel hetkel võib viia paljud firmad kokkuvarisemiseni ja globaalse majandusliku depressioonini.

Spetsialistid on sellisest ohust muidugi juba aastaid teadlikud, kuid arvutite kasutajad pole siiski võtnud ette midagi märkimisväärset peatsetest raskustest pääsemiseks. Tegemist võib aga olla inimkonna kõige kallimaks mineva eksitusega. Tehnoloogiaekspertide hinnangul võib see kogu maailmas maksma minna 600 miljardit dollarit ning iga suurema ettevõtte jaoks kulub süsteemi parandamiseks 400 inimaastat tööd. Mõned eksperdid kahtlevad, kas üldse on maailmas nii palju asjatundjaid, kes suudaksid parandada miljardite arvutite koodid õigeks ajaks.

ühe hiljutise uurimuse kohaselt suudab vaid 19 protsenti Euroopa suurfirmadest, mis kasutavad keerulisi arvutisüsteeme, millenniumipommi vähemalt enda jaoks "demineerida". Aega on aga jäänud vaid vähem kui kaks aastat, sest enamikes süsteemides tuleb muudatusi teha enne 1. jaanuari 1999. Mõne tõelise gigantettevõtte arvutisüsteemi= ümberkorraldamiseks ei pruugi aga kahest aastast enam piisata. Isegi kui firma suudab arvuti tarkvara ümber porgrammeerida, läheb selle täielikuks kontrolliks vaja ikkagi tervet aastat, hoiatavad paljud asjatundjad.

Uue aastatuhande algusel soovitatakse olla paikades, mis on tehnoloogiliselt kõige mahajäänumad. Näiteks on selliseid kohti kerge leida Aafrikas. Eriti ei soovitata lennata lennukeis, kuid kuna enamik lennuliine on probleemiga juba aastaid tõsiselt tegelnud, siis ei tohiks lennujuhtimises eriti kohutavat katastroofi toimuda. Arvutisüsteemid on aga siiski omavahel üha enam seotud ning nii tuleb probleeme sealgi. Mõned lennuliinid ongi juba praegu teatanud, et kavatsevad 31. detsembriks 1999 tühistada igaks juhuks kõik lennud.

Hullem võib olukord olla siis, kui arvutite rikke tõttu jäävad välja maksmata näiteks palgad, pensionid või variseb kokku pangandus. Näiteks probleemiga tegelevad valitsusametnikud Suurbritannias on väitnud, et algkooli vastuvõetavate laste nimekirjadesse ilmuksid saja-aastaste kodanike nimed, arvutid saadaksid kogu sõjavarustuse remonti, tuhanded käimasolevad kohtuprotsessid või esitatud süüdistused loetaks arvuteis aegunuiks, laenude tagasimaksed märgitaks hilinenuks ning arvestataks välja kopsakas viivis, krediitkaartidelt võetaks aga hetkega saja aasta eest intresse.

Infotehnoloogia spetsidel on ees hullumeelselt töised viimased aastad teisel aastatuhandel.

EPL