Suurimaks ohuks on Vene tuumaelektrijaamade rivist langemine

Eesti Energia kinnitab, et nende süsteemides 2000. aasta saabumisel mingeid probleeme ei teki, küll aga on võimalik, et elektrivarustus Eestis langeb rivist välja Venemaa tuumaelektrijaamade tõttu.

"Kõige mustema stsenaariumi kohaselt kestab elektrivarustus aastavahetusel Eestis pool tundi," kinnitas Eesti Energia põhivõrgu energiasüsteemi juhtimiskeskuse juhataja Valeri Peterson. Petersoni sõnul tekib Eestis elektrikatkestus siis, kui Eestiga ühtses energiavõrgus oleval Venemaal langeb välja mõni suur tuumaelektrijaam. Petersoni sõnul kasutatakse 2000. aasta tundlikku infotehnoloogiat just tuumajaamades, teistes jaamades on süsteemid sarnased Eesti omadega ning seal suuri probleeme karta ei ole.

Oht tekib kuus tundi enne aastavahetust

"Kui ma ütlen, et kõige mustem stsenaarium on vähetõenäoline, siis ma valetaksin. See on tõenäoline, aga me lihtsalt ei oska hinnata, kui tõenäoline," ütles Eesti Energia tootmisdirektor Lembit Vali.

Vene tuumajaamade olukorrast saame ettekujutuse 6 tundi enne Eesti aastavahetust – siis, kui tuleb aastavahetus Uuralites asuvas suures tuumaelektrijaamas, ütles Vali.

Eesti Energia jaotusvõrgu teenindusdirektori Jaanus Arukaevu sõnul peaksid ka asutused, kus on vaja pidevat elektrivarustust, olema valmis võimalikuks elektrikatkestuseks.

Tema sõnul aga pole enamikel Eesti haiglatel rahapuuduse tõttu olemas varugeneraatorit, kuigi see on ehitusnõuete järgi kohustuslik.

Arukaevu sõnul on generaatorid olemas vaid osal Kagu- ja Lõuna-Eesti haiglatel. "Tallinna, Harjumaa, Viljandi, Ida-Virumaa haiglatel varugeneraatoreid ei ole," ütles Arukaevu.

Venemaa tuumajaamade probleemid tekitavad sageduse languse, mis toob mõnekümne sekundiga automaatselt kaasa generaatorite seiskumise näiteks Leedu Ignalina tuumajaamas, kuna tuumajaamad on sageduse kõrvalekallete suhtes eriti tundlikud.

Seetõttu on aastavahetuseks kavas vähendada Ignalina võimsust miinimumini ning suurendada selle arvelt Balti riikide soojus-elektrijaamade võimsust, ütles Peterson.

"Kui need meetmed ei aita sageduse langust ära hoida, on olemas automaatne süsteem, mis eraldab Eesti mõneks ajaks Venemaa energiasüsteemist," lausus Peterson. "Siis võib minna mõnikümmend minutit kuni pool tundi aega, kuni suudame piisava elektrivarustuse taastada," selgitas Peterson.

Eesti Energia on süsteemid testinud

Eesti Energia aasta 2000 projektijuhi Toomas Tuti sõnul Eesti Energias endas aastavahetusel probleeme ei teki. Tuti sõnul ei kasutata Eesti elektrijaamades ja -võrkudes kuigi palju infotehnoloogiat, mille tegevus sõltub kuupäevast. Vähesed süsteemid, kus kasutatakse kuupäevi ning mis on aasta 2000 suhtes tundlikud, on kõik juba testitud ning vastavalt vajadusele uuendatud, lausus Tutt.