Eesti seltsid hindavad Apananski endiste kindlustusfirmade reserve liiga väikeseks

ASA Kindlustuse ja AB Elukindlustuse lepinguportfellide ülevõtmise vastu tunneb suurt huvi seni Eestis veel esindamata välisselts, kindlustustehniliste reservide kaasa saamise korral on portfelle valmis üle võtma ka BICO Kindlustus.

Kindlustusinspektsiooni peadirektori Ellen Ridaste sõnul on mitu kindlustusseltsi ASA Kindlustuse ja AB Elukindlustuse portfelli vastu elavat huvi tundnud juunist peale.

"Üks selts on meile teatanud, et tal on jätkuv huvi seltside portfellide vastu ning eriti huvitatud on ta portfellidest siis, kui portfell on juba saadaval ning praegused omanikud selle üleandmist enam ei reguleeri ning kauba juures ei viibi," ütles ta. Seltsi nime ega päritolumaad ei soostunud Ridaste avaldama.

Ridaste kinnitas, et huvitatud selts on AB Grupi seltside portfellidega juba põhjalikult tutvunud, seepärast ei pidanud ta huvi lahtumist eriti tõenäoliseks. Tegemist on tema sõnul välismaise seltsiga, kes ei ole seotud ühegi Eesti turul tegutseva kindlustusfirmaga ning kes looks portfellide ülevõtmiseks uue firma ja investeeriks siia seltsi rajamiseks vajaliku raha. "Eesti seltsidest ei ole siiani keegi oma huvi portfellide ülevõtmise vastu meile avaldanud," lisas Ridaste.

Ridaste hinnangul ei ole tõenäoline, et mõni Eesti selts võtaks üksinda ASA ja AB portfellid üle. "Äärmisel juhul on võimalik, et portfellid lähevad seltside vahel tükeldamisele," lausus Ridaste. "Kes see ikka tahab seltsi, kui ei saa kaasa anda kindlustustehniliste eraldiste kattevara – need on ju miljonid kroonid, ega need mingid kopikad pole," lisas ta.

Ridaste hinnangul on see võimalus üsna väike, et seltside kliendid kaotaksid oma raha litsentside võimaliku tühistamise tagajärjel. Ta ei soovinud siiski hinnangut anda, kas AB Grupi seltside varad ületavad kohustusi või mitte.

BICO finantsdirektor Olga Reznik kinnitas, et nemad tunneksid AB Grupi seltside vastu huvi juhul, kui seltside varal oleks kate vähemalt kolmandiku osas. "BICO on huvitatud Eestis oma turuosa suurendamisest," kinnitas ta.

Seesami juhatuse esimees Ivo Kuldmäe ütles, et nad AB Grupi seltside portfellide vastu huvi ei tunne. "Raha seal taga ju pole, portfell ilma reservideta on vaid telefoniraamatu väärtusega," lisas ta.

Seesam ei ole AB Grupi portfelle analüüsinud, kuid on veendunud, et reservid puuduvad, ütles Kuldmäe. "Seda näitas juba Polarise juhtum," sõnas ta.

Ka Leksi juhatuse esimees Raul Kastan kinnitas, et neil pole huvi AB Grupi vastu.

Sama väitis Hansapanga Kindlustuse arendusdirektor Veikko Tamlak.

Zürichi Kindlustuse kindlustusdirektor Aivar Vähi ütles, et selts pole veel otsustanud, kas hakata AB Grupi seltside portfelle uurima. "Kõik seisab kindlustusinspektsiooni otsuse taga ja alles juhul, kui litsents võetakse ära, otsustame, mida teeme," rääkis ta. "Kuni ei tea, millest portfellid koosnevad, ei oska ka öelda millest oleksime huvitatud," lisas Vähi.

ASA kaebas Ridaste kohtusse

ASA Kindlustuse AS esitas eile Kindlustusinspektsiooni ja selle peadirektori Ellen Ridaste vastu Tallinna Linnakohtule hagiavalduse, milles nõuab au teotamise lõpetamist ja sellega tekitatud varalise kahju hüvitamist 499 960 krooni suuruses summas.

Lisaks Tallinna Linnakohtusse esitatud tsiviilhagiavaldusele kavatseb ASA Kindlustuse AS taotleda ka Ridaste tegevuse kohta kriminaalasja algatamist.

Hagiavalduse kohaselt väljendub ASA Kindlustuse kahju selles, et kindlustusinspektsiooni peadirektori avalduste tagajärjel lõpetavad ASA kliendid ehk kindlustusvõtjad kindlustuslepingud ette tähtaega ja kindlustuspreemiad jäävad laekumata.

Hagiavalduse kohaselt on Ridaste korduvalt ja oma õiguspädevuse väliselt levitanud massimeedias andmeid ja hinnanguid, mis ei vasta tegelikkusele. Need avaldused olevat teotanud ASA Kindlustuse au ning toonud kaasa olulise varalise kahju.

Aare Reivart