ABB projekteerib ja teeb insenertehnilised tööd ning lisaks tarnib kaks 320 kV HVDC Light maismaa-konverterjaama, ühe võimsusega 1200 ja teise 800 MW. Tarnelepingus sisaldub ka veealune kaabel. Kaabliühendus plaanitakse avada 2018. aastal.

”Meil on hea meel osaleda niivõrd suures elektrienergia ülekandeprojektis, mis võimaldab märkimisväärse hulga taastuvenergia integreerimist üldisesse elektrivõrku ning puhast ja heitmevaba elektrit miljonitele inimestele,” ütles ABB elektrivõrkude ja -süsteemide divisjoni juht Claudio Facchin. ”ABB töötas välja HVDC tehnoloogia ja jätkab selle pakkumist läbi uute innovatsioonide,” lisas ta.

Scottish Hydro Electric Transmission plc kasutab elektri tootmise tugevdamiseks Põhja-Šotimaa elektrivõrgu teenindamisel järjest rohkem taastuvenergiaallikaid, seda nii tuule-, laine- kui loodeteenergia osas. Tegemist on suurima investeeringuga Põhja-Šotimaa elektrivõrku alates 1950-ndatest aastatest.

Hea teada

ABB on ülemaailmne tehnoloogialiider energeetika ja automaatika valdkonnas, mille kliendid on tööstus-, infrastruktuuri- ja transpordiettevõtted. ABB tehnoloogiad aitavad klientidel vähendada tootmisega seotud keskkonnamõjusid. ABB kontsern annab tööd ligi 145 000-le inimesele umbes sajas riigis.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kahte valdkonda: tootmine (generaatorid, ajamid, taastuvenergiaseadmed, elektrikilbid, komplektalajaamad) ning müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingeseadmed, automaatikaprojektid, robotid, korrashoiuteenused).

ABB on pälvinud neli korda (2007-2009, 2011) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt välja antava „Aasta Välisinvestori“ auhinna ning korra (2008) Eesti parimale ettevõttele määratava „Ettevõtluse Auhinna“.