Maailma juhtiv energeetika- ja automaatikatehnoloogiaettevõte ABB sõlmis 550 miljoni USA dollari suuruse lepingu Iirimaa ja Suurbritannia elektrivõrkude ühendamiseks tehnoloogia abil, mis tugevdab elektrivarustuse usaldusväärsust ja turvalisust mõlemas riigis ning võimaldab Iirimaal suurendada tuuleenergeetika tootmisvõimsust, teatas ettevõte.

Iirimaa ülekandevõrgu operaator Eirgrid tellis ABB-lt 500 megavatise (MW) ülekandesüsteemi, mis ühendab endas nii maapealse kui veealuse elektriühenduse. Rajatavas ülekandesüsteemis kasutatakse ABB poolt välja töötatud HVDC Light (kõrgepingealalisvoolu) tehnoloogiat, mis vähendab elektriedastuse keskkonnamõjusid, neutraliseerides muuhulgas elektromagnetväljade mõju ja vähendades elektrikadusid ning sisaldades õlivabu kaableid ja kompaktseid ülekandejaamu.
Lahendus hõlmab ka teisi progressiivseid omadusi, nagu külmkäivitus ulatuslike elektrikatkestuste puhul, see tähendab võimalust taastada elektrienergia edastamine süsteemiväliste elektrienergiaallikate puudumisel.

„Meil on hea meel olla Eirgridi partner selles mahukas projektis,“ ütles ABB elektrisüsteemide divisjoni juht Peter Leupp.
„ABB HVDC Light tehnoloogia aitab suurendada nii Iirimaa kui Suurbritannia ülekandevõrgu stabiilsust ja ühtlasi kasvatada ka taastuvenergia tootmise mahtusid.“

Ülekandeliin kulgeb Iirimaa ja Suurbritannia vahel 186 km vee all ja 70 km maa all ning selle keskkonnamõjud on viidud miinimumini.
Ainsad nähtavad maapealsed osad on kompaktsed ülekandejaamad liini mõlemas otsas, et transformeerida elektrienergia vahelduvvooluks ja alalisvooluks.
Kaablit katab polümeerisolatsioon, mis lisab süsteemile vastupidavust ja paindlikkust Iiri mere karmides tingimustes.

ABB teostab lepingujärgselt süsteemi projekteerimise, seadmete tarne, ehituse ja seadistamise nii mere- kui maakaablite, aga ka mõlema ülekandejaama osas. Süsteem on kavas käivitada 2012. aasta septembris.

ABB on ülemaailmne tehnoloogialiider energeetika ja automaatika valdkonnas, mille klientideks on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted.
ABB kontsern annab tööd ligi 120 000-le inimesele sajas riigis.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte mahukaimad tegevusvaldkonnad on tuulegeneraatorite ja sagedusmuundurite tootmine, ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektide elluviimine ning täishooldusteenuse pakkumine tööstusklientidele.
2008. aastal pälvis ABB Eesti parimale ettevõttele Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt antava „Ettevõtluse Auhinna“. 2007. ja 2008. aastal sai ABB ka „Aasta Välisinvestori“ auhinna.