Mõkola ja Larissa Ivanenko esitasid eelmisel nädalal White Plains'i föderaalkohtule paberid, kus Janukovõtšit ja tema sõpru süüdistatakse selles, et nende ettevõttelt võeti ära krunt, et rajada sinna raudteesild. Kiievis asuval krundil asusid hooned ja sinna plaaniti koostöös Marrioti hotelliketiga rajada uhket hotelli.

„See skeem oli osa suuremast skeemist, millega kostjad püüdsid varjata avaliku raha väärkasutamist," on hagis ´kirjas.

Ivanenkode sõnul hävitas skeem nende äri Luxexpress-II. Nad põgenesid enda sõnul Ukrainast 2012. aasta oktroobris koos kahe lapsega. Mõkola kurtis nimelt talle osaks langenud ebaõigluse üle avalikkuse ees ning hakkas saama tapmisähvardusi.

Ivanenkod soovivad USAlt saada asüüli. Nad elavad praegu New Yorgis. Neil on ka ettevõte, mis tegeleb autode impordiga USAst Ukrainasse. See firma on tegutsenud aastast 1993.

Lisaks Janukovõtšile on süüdistatavaid veel 27, nende seas ka endise presidendi pojad Viktor jr ning Aleksander. Aga ka endine peaminister Mõkola Azarov. Süüdistuse sisuks on täpsemalt väljapressimine, pettus ning menetlusnormide rikkumine.

Ivanenkode sõnul hakkasid nad 2007. aastal planeerima projekti, millest Marriot oli väga huvitatud. „Kui aga Marrioti juhid tulid 2012. aasta juulis kohapeale asja uurima, said nad šoki, kui nägid, et kõik hooned olid hävitatud," on hagis kirjas.

Üks hoonetest oli väärt 68,3 miljonit dollarit. Õiglast kompensatsiooni kostjad ei maksnud ning hooned hävitati ja maa läks Janukovõtši kätte.

Märtsis külmutas Euroopa Liit Janukovõtši varad, kuid mees on otsuse edasi kaevanud.